torsdag 24 oktober 2013

Matigt med små pigga "kryddor"

Omslaget är mat.
Rubriken ett tv-program.
Titeln som en sportarena.
arena är en tidning som kan förbrylla vid en snabb blick.

arena handlar om politik, kultur och idédebatt. Partipolitiskt obunden.
Tidningen har funnits i 20 år. Nu har den fått nytt stuk och har chans att vinna Tidskriftspriset för årets omgörning.
arena är en stark kandidat!

Enda nya reportagebilden.
Omslaget - en tallrik med två mackor av grovt bröd med ost och paprika - kan vara en torftig signal.
Men innehållet är matigt.
Mat är största reportaget och är en granskning av Alliansens storsatsning på Matlandet som skulle ge landsbygden ett lyft och nya jobb med olika projekt.
Allt blev lite som omslaget - torftigt. Men ett 14-sidigt reportage ger magasinet tyngd.

Rubrikstil piggar upp i tunga textblock.
Tyngd och lätthet är mixen. Tyngd i texternas längd och innehåll. Lätthet i illustrationerna. Ändå ingen sprakande layout.
Många stora rubriker är handgjorda och dragna av en målarpensel. En signal som lyser upp och är ovanlig där texter går i strama block.

Porträtt är vanligaste bilderna.
Här och var i texten har det lagts små färgklickar. Som grafisk signal finns det i ungdomligare tidningar och kan vara ett knep att nå nya läsare. Samma med tunna pilar, dragna med en penna, som visar mot något. Kanske mer lekfullt än med effekt.
En tupp, en panter och några teckningar är ovanligare illustrationer. Små böcker är annars vanligast.Bilderna imponerar inte, de är bara små och läggs kanterna på sidorna. Matreportagets öppning är den enda nytagna bilden. Små porträtt i frimärksstorlek fälls in för att bryta lite i textblocken.
Ändå blir det lätt och lekfullt i ett magasin som förväntas vara tungt och stramt.

Bilder läggs i kanterna.
Visst är textblocken tunga. I reportagedelen finns blankrader och ingångsord i fet stil. Ett vanligt knep för att ge pauser och nystart i läsningen.
I framvagnen med bland annat kritik, rapporter och krönikor, kunde texterna lättats upp. Långa stycken på en-två decimeter utan någon utgång kan stänga ute mindre vana läsare. Och det är väl en ny målgrupp magasinet vill nå. Flera av artiklarna är dock korta.


Med små knep har arena lättats upp och fått en pigg tusch. Ändå känns det som ett halvt steg. Med lite ”luftning” i texterna hade det blivit fullbordat.

På måndag: Föräldrar & Barn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar