onsdag 30 mars 2011

Morberg har lagat till en riktigt tjusig tidning

Morberg överallt!
I matprogram i tv. Som skådespelare på scen och i tv.
Och nu med egen tidning:
Magasin Morberg.

Nu är det inte Per Morberg som gör tidningen själv, men som övergripande chef har han dragit upp riktlinjerna och ställt upp med sitt namn. Dessutom skriver han vissa artiklar.
”Jag är extremt kräsen, kinkig, fåfäng, älskar god mat och vill rensa bort en massa skräp”, skriver han i inledningen till varför han även vill ge ut en tidning.

I tv fräser och svär han när han lagar mat eller är domare.
I tidningen är tonen riktigt salongsmässig. Jag hittar bara ”jäkla” som djärvaste ord på ett ställe.
Men så får jag vara petig och påpeka att han missat ett g när han skriver ”inbjudninskortet” till jaktmiddagen.
Och han har missat j när han skriver "med din hälp kan vi göra min tidning ännu bättre..."

Jag tänker recensera tidningen som han gör med kockelevers anrättningar.Ingredienser: Mat, mode, jakt, cigarrer, dryck, krönikor, intervjuer. En rakt igenom grabbig ton. Bara en kvinna finns med som gett ut en kokbok och förhörs om den.

Text: Korta och lättlästa. De flesta med avslut på en eller två sidor. Fem längre reportage finns. I det ena ger sig Morberg ut på fågeljakt, men det blir minst lika mycket mode där dresscoden är viktig. (bild ovan)
Ett undantag är genomgången av husmanskost och mathantverk som blev lite svårtuggat. En del andra textblock har lite väl långa stycken. Att börja på ny rad lite här och där hade lättat upp.
Mat: Mest reportage med koppling till mat. Ett tiotal olika recept läggs in diskret i anslutning till artiklarna.

Bilder: Utmärkta. Vågar även med svartvitt på ett snyggt sätt. Teckningar kompletterar på vissa sidor.

Papper: Vitt, matt och behagligt. Skön kontrast till allt blankt och blänkande i magasinvärlden.

Presentation: Snyggt, ljust, stramt, lättläst. En klar egen profil. Den sticker ut. Små diskreta signaler med pilar och citat är lite annorlunda.
Tillbehör: o i Morberg (bild) körs genomgående i rött som signaler (bild ovan). Lite ovanligt är vinjetten ”Artikeln presenteras i samarbete med…” och så namnet på en sponsor. På ett helt uppslag finns Morberg på en bild med infälld reklam för öl. (bild t h)

Priset: 89 kronor. Ungefär vad en ”dagens” kostar i storstäderna. Som tidning får läsarna här närmast en gourmetmiddag för det priset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar