onsdag 9 februari 2011

Nya Upplagan utmanar "smarta stockholmare"

Nya Upplagan från Ystad - en av landets ovanligaste tidningar som vågar gå sin egen väg - satsar nu på att delas ut även i Stockholm.
I flera år har gratistidningen varit en uppstickare i Sydsverige.
Nu är det dags för en större spridning.


Hur känns det efter premiären, Lars Yngve, chefredaktör. Har du fått några signaler om hur det går?
- Det känns väldigt bra. Fler och fler ställen som vill ha Nya Upplagan kommer till nästan dagligen. Tidningen går åt. Men det krävs ju också att man lär känna tidningen i Stockholm.

Stockholmare är smartare än andra, påstås det. Hur utnyttjar de smartheten för att tycka om Nya Upplagan?
- Vet inte om smarthet hos människor har någonting med var man befinner sig rent geografiskt att göra, det finns ju ingen plats i Sverige som det bor så många lantisar på som i Stockholm. Jag anpassar inte Nya Upplagans innehåll till något speciell region utan jag vill att man ska kunna ta del av innehållet oavsett om man bor i Ö Hoby eller på Södermalm.

Och om nu inte stockholmarna skulle gilla Nya Upplagan, vad vill du då säga till dem?
- Det har jag inte tänkt på! Tänker inte i de banorna. Skulle jag oroa mig för att folk inte skulle gilla tidningen så hade det inte funnits någon idé med att göra det jag gör. Alla kan aldrig gilla Nya Upplagan, men Nya Upplagan är ett alternativ till mycket annat.

Satsningen äventyrar väl inte tidningen?
- Äventyrar tidningen, hur då? Nya Upplagan är ett äventyr, som sakta men säkert tuffar fram. Fler och fler upptäcker tidningen. Vi har ingen marknadsföringsbudget, vår marknadsföring består av att trycka upp 40 T-shirts och våra läsare är våra marknadsförare. Det tar längre tid men vi har inte brått, vi vet vart vi är på väg - framåt.

När är det dags för Göteborg?
- Har faktiskt fått en del frågor angående Göteborg… hm… vi får väl se. Nu tar vi, som vi gjort sedan starten: en sak i taget. Vi har ju precis kommit ut i Stockholm.

Nya upplagan fick inte ekonomiskt stöd av Statens kulturråd. Vad vill du säga till rådet?
- Jag är inte förbannad på Statens kulturråd, jag är snarare förvånad över kvalifikationerna på de som sitter där! När jag återigen nekades stöd så bad jag att få ut uppgifter på de som beviljats de senaste fem åren, samt kulturrådets cv:n och deras lön för sitt arbete i kulturrådet.
- Låt mig säga såhär: Det var ganska många som beviljas pengar varje år, och för detta arbete inkasserar de i kulturrådet 30.000/man. Det är pinsamt. Dessutom så borde det vara människor som sitter där som faktiskt ar gjort någonting av betydelse och som har förändrat/påverkat kulturlivet och som har förståelse för hur det är att slita hårt för sin vision.
- Låt mig säga såhär: ingen av de som sitter där har gjort några större kulturella avtryck i historien. Jag har ingenting att säga till kulturrådet över huvud taget alls, mer än att det är pinsamt. Jag har uttryckt min åsikt om detta och har lämnat det bakom mig. Jag har inte tid att tjafsa med folk, jag måste arbeta. '

Har du fått stöd eller sympatier från andra håll som du inte haft förut?
- Jag har fått en hel del samtal och mejl från folk ang detta, men det behåller jag för mig själv.

1 kommentar: