torsdag 3 februari 2011

Serverat med beröm för restaurangvinnare


Mat på många sidor i veckotidningar och magasin. Inflation i matprogram i tv.
Vad ska då inte en branschtidning för restauranger innehålla?
Jo, bara ett enda matrecept! Men desto flera kockar och restaurangägare.

Tidningen heter rs. - ett märkligt namn.
Lite finstilt står det för Restauranger och Storkök - mat & dryck för proffs.
Mat har de nog tillräckligt med i jobbet och vill ha något annat i tidningen.
Något smörgåsbord eller gourmetmiddag är det inte direkt som tidning.
Mest är det hyllningar till branschfolk som vunnit utmärkelser.

Redan på omslaget ges signalen - uppklädda vinnare poserar med sina statyetter och diplom.
Samma bildstil fortsätter inne i tidningen. Även om de inte är vinnare av något pris, så står de rakt upp och ner framför kameran.
Jag hittar inte en enda godkänt reportagebild.

Förra höjdhopparen Kajsa Bergqvist inleder i en kort artikel. Nu är hon sommelier och satsar på ”höjdarviner” som importör. Henne hade jag gärna velat läsa mera om.
Större utrymme får branschprofilen Sven-Gunnar Svensson som lärt svenska kockar ta till sig det franska köket. Här fanns en miss: i en hyllningsartikel borde han fått en bra bild och inte bara ett dåligt porträtt.

En krog som gjort en lyckat nystart får fyra sidor, resten är en mix av små korta notiser med branschnytt.
Små tips dyker upp här och var: isterband med svartkål är på väg upp och chèvre pannacotta på väg ner. Tack för det, nu när husmanskost nästan är helt försvunnit.

Men glada pristagare från restauranggalan är det gott om. Femton vinnare av första pris äras med varsin egen sida med juryns smickrande motiveringar. Rakt och konsekvent lika presenterat för alla, de flesta ihop med sponsorannonser.

Detta var nog inte rätt nummer att titta i.
Reklamen för nästa nummer låter spännande - ”då kör vi disk och rengöring som tema”. Det går att göra tidningar om allt.
Förhoppningsvis har de då tvättat bort allt egenberöm och röjt undan överflödet av folk som poserar på bilder.
Betyget kan då bli bättre.
Nu får det bara bli ”två gafflar” som det kan heta i krogtester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar