söndag 27 november 2011

Besparingar på Expressen-Kvällsposten-GT/4

Sista dagarna - sen kryss
Två
lokala kvällstidningar inleder ”sista” veckan.
Jag har satt kryss över dem.
Men ännu är det inte riktigt slut.

Kommentarer från de som lämnat Kvällsposten är cyniska:
- Det blir väl bara loggan som byts - resten är Expressen.
- De första två månaderna kanske de klarar det för att visa sig duktiga.
- Nu får man väl läsa om ”Åhus utanför Malmö…”

En medarbetare på GT i Göteborg gjorde sitt sista pass klädd i en one-piece-overall.
Kanske symboliskt för framtiden som väntar: en tidning, en form.
Två lokala varianter blir allt mindre synliga.

Många medarbetare gör nu sina sista arbetspass.
Sen väntar arbetslöshet eller ett snabbt beslut inom någon dag om att flytta Stockholm.
Ett fåtal väljer att börja med att pendla.
Jobbet kunde de fortsatt att göra i Malmö och Göteborg.
Besparingar kunde skett på annat sätt.

Expressen som äger tidningarna, har valt att flytta all redigering till Stockholm. Chefredaktör Thomas Mattsson (bilden) kallar det för samordning och bättre utnyttjande av resurserna: mer folk finns att sätta in vid stora händelser. Mattsson nämner tsunamin i Japan, upproret i mellanöstern, Juholtaffären.
Men hur ofta inträffar stora händelser? Kanske 5-6 gånger om året och fyller några dagar. Där har Expressen redan resurser.

Kvar i Malmö och Göteborg finns reportrar och fotografer som förstås ger lokal närvaro.
Redan i dag märks dock en nedvärdering. Ofta skickas ”förstärkning” ner från Stockholm. De lokala reportrarna anses inte värda förtroendet.
Jag tror inte heller någon redigerare i Stockholm kan kämpa för en lokalnyhet i Angered, Skurup, Lyckeby, Alingsås…

Läsarna kan snabbt märka skillnaden.
Kvällsposten och GT har stark lokal förankring.
En typisk miss sågs i lördagens tidning (bild): tips på billiga resor till nyår - och alla resor utgick från Stockholm!
Var fanns Sturup, Kastrup och Landvetter? Det retar läsare i Syd- och Västsverige!

Redigeringen i Stockholm ska visa känsla för GT:s och Kvällspostens läsare. Sent på natten ska nyheter värderas och lokala löpsedlar göras.
Det som säljer några hundra extra tidningar.
Då håller det inte med riks- och standardlöp på hokus-pokus-medicin:
SLIPP ONT I MAGEN MED NYTT PILLER.
Ont i magen är vad många medarbetare har nu.

GT och Kvällsposten var med om en sammanslagning på 90-talet när de blev iDAG.
Det blev ingenting alls: läsare, annonsörer, journalister på redaktionerna - ingen tyckte om tidningen.
Nu kan det upprepas.
Tonen - den skånska/sydsvenska i Kvällsposten och göteborgska/västsvenska i GT riskerar gå förlorad igen.

Om två år finns inte Kvällsposten. Ett spelbolag kommer knappast att ta upp det. Oddset är för lågt.
Jag är dålig på att pricka in vinnarhästar i travlopp.
Hoppas jag har lika fel om tidningarnas framtid.
Jag vill kunna ta bort mina kryss över tidningarna.

7 kommentarer:

  1. Samma sak i min sits Björn när jag säljer reklam. Det är väldigt roligt att ringa mediabyråer som ska bestämma över små butiker utanför stockholm för att dom sitter på HK. Dom tror sig veta vart respektive butik syns bäst lokalt på orten fast dom inte ens varit och besökt butiken och har noll kännedom. Samma sak när det gäller lokal närvaro i detta avseendet, det märks alltid om man inte har lokal närvaro och har koll på området. Det går aldrig att komma ifrån och som du säger är det en besparing som liknar "kissanersigsyndromet" på kort sikt sparsamt men när annonsörerna byter mediakanal och läsarna börjar svika så får dom börja om på nytt igen och det blir dyrare än tidigare, briljant!?
    Kul att börja läsa din blogg.
    mvh Anders Neck
    Glory Days Media

    SvaraRadera
  2. Björn,

    Kvällsposten finns kvar om två år och en förutsättning för en lokal kvällstidning är, förstås, lokalt innehåll. Men en annan förutsättning en god ekonomi.

    KvP startade 1948 och som daglig tidning tror jag att det dröjde till cirka 1965 innan KvP blev lönsam. Tyvärr har KvP tidvis haft dålig ekonomi, vilket också var en orsak till den strukturaffär som gjordes när KvP blev en edition av Expressen; sedan dess har KvP varit en del av Expressen som sedan 2003 varit lönsam. Detta trots en vikande upplagemarknad.

    Med den omorganisation som görs nu säkerställs KvP:s utgivning inom överblickbar tid, men detta tvingar oss också till svåra prioriteringar. Vi har valt lokal närvaro, med reportrar och fotografer och intake-desk, och vi tror att vi kan redigera en KvP med en central sidproduktion.

    Vi hade kunnat välja att avstå reportrar och fotografer, men vi bedömde det som viktigt att kunna vara på plats på exempelvis de orter som du nämner i bloggposten här ovan.

    Jag tror på KvP, men jag tror också på samarbete. Om jag inte missminner blev inte den dagliga KvP lönsam förrän kring 1965, och åren dessförinnan hade KvP faktiskt ett innehållssamarbete med – Expressen.

    På fredag kommer den första KvP-utgåvan som redigerats av den nya riksredaktionen ut. Jag föreslår att vi avvaktar den och ser hur det verkar att bli.

    Vänligen

    Thomas Mattsson,
    chefredaktör för Expressen

    SvaraRadera
  3. Tror eller missminner sig Mattsson när Kvällsposten blev en lönsam tidning. Han upprepar sig nämligen. Har han inte det klart för sig?
    På fredag kommer den ut. Första Kvällsposten utan förankring i Malmö. En läsare har ni redan misst. Kommer aldrig köpa den Stockholmsinriktade tidningen. Som vet bäst, vet mest och hur det ska göras. Med politiktjafs hela tiden. Så jävla tråkig tidning.

    SvaraRadera
  4. Om jag inte missminner mig. Du var ju inte ens född då.

    SvaraRadera
  5. @Anomym x 2: Om ni nu verkligen är seriöst intresserade av Kvällspostens utveckling, och inte bara vill vara regionalpolitiska, så står det så här på sidan 21 i "FRÅN Kvällsposten TILL Kvällsposten":

    "KvP:s första plus

    I januari 1965 meddelade OLof Wahlgren att KvP (som daglig tidning) för första gången gått med vinst: resultatet för 1964 blev ett plus på cirka 220 000 kronor, att jämföra med 1963 års minus på cirka 400 000 kronor."

    Då har vi rett ut det. Och att påstå nedanstående om morgondagens utgåva gör ju också att man tvivlar på att alla förstått hur redaktionen från och med i dag är organiserad:

    "Första Kvällsposten utan förankring i Malmö."

    Detta kan jag ju direkt dementera, eftersom jag talade med redaktionen på plats för bara någon minut sedan, och eftersom vi fortfarande har ett 30-tal journalister som ska göra en Kvällsposten med lokal ledare, lokal kultur, lokal insändare och lokala nyheter.

    Till och med Sydsvenskans kultursida skriver om att Kvällsposten tillsatt en ny kulturrredaktör, Christel Persson, så jag tror nog vi kan lova en fortsatt sydsvensk kvällstidning.

    Men: alla tidningar har förlorat upplaga. 1973 sålde Kvällsposten på söndagar 145 585 exemplar och sådana nivåer lär vi aldrig se igen. Fakta. Så vi måste nu ta ansvar för framtiden och då krävs det en god ekonomi för att trygga Kvällspostens utgivning med lokalt innehåll.

    Nu har vi, för överskådlig tid, gjort det och i kväll redigeras tidningen av ny riksredaktion. Ett resultat av detta är vi har kvar över 20 journalister på plats i Malmö. Om vi hade organiserat oss annorlunda, med bibehållen redigering, hade totalantalet blivit färre medarbetare och mindre möjligheter till andra synergier som kan utveckla journalistiken. Därför finns det, trots allt, fog för viss optimism nu om man vill ha en lokal Kvällsposten.

    Det valet är dock fritt. Men en nedlagd Kvällsposten skulle knappast heller bli en upplagevinnare, befarar jag – så nu ser vi framåt och försöker göra en bra tidning.

    Vänligen

    Thomas Mattsson,
    chefredaktör för Expressen

    SvaraRadera
  6. Utveckla journalistiken??? På vilket sätt??? Genom att bara dra ned antalet medarbetare. Det finns ingen bransch där man kan spara sig genom en kris. Och speciellt inte inom tidningsbranschen.
    På vilket sätt har Expressen utvecklat journalistiken? Genom fler och fler krönikörer, med alltmer mallade inslag, med mer och mer politik som folk skiter i fullständigt. Med mer nonsens artiklar där Expressen hela tiden hänvisar till anonyma källor.

    SvaraRadera
  7. @Anonym: Du låter negativ, men det får man vara. Jag föredrar att, trots många och svåra utmaningar för dagspressen, också försöka att se det positiva.

    Som att Expressen i år vann förstapriset i INMA-tävlinge, tidningarnas Oscar, för valstugan och valbevakningen. Som att Expressen 2011 utsågs till "Årets Redaktion". Som att i år var nominerad till "Guldspaden" igen. Som att Expressen i senaste Sifo Orvesto Konsument gick Aftonbladet som Sveriges största tidning på söndagar. Osv… osv…

    Jag skulle kunna rabbla exempel på hur vi hela tiden försöker utveckla oss – kolla exempelvis på http://expressen.se/thomasmattsson i dag. Där beskriver jag hur vi, än en gång, går i bräschen i debatten om pressetiken.

    Du har fel när du skriver om "fler och fler krönikörer", de har nämligen blivit färre. Du har däremot rätt i det blir "alltmer mallade inslag", det bidrar till att höja lägstanivån. Du skriver om "mer och mer politik som folk skiter i fullständigt", och där har du rätt i att vi stärkt den inrikespolitiska bevakningen men fel om intresset – både upplagestatistik och klicksiffror visar att folk vill läsa detta.

    Till sist talar du om "nonsensartiklar" och det får förstås stå för dig. Jag väljer att, från 2010 och 2011, minnas exempelvis världsscoopen om Julian Assange och Lockerbie-attentatet.

    Du är i din fulla rätt att inte tycka om de här sakerna, men vi är övertygade om att vi kan fortsätta att vinna marknadsandelar. Och då är våra editioner, GT och Kvällsposten, viktiga.

    I Väst- och Sydsverige är vi marknadsledare, men den positionen är inte given. För att kunna satsa på lokalt innehåll krävs en god ekonomi, och därför måste vi – som alla andra medieföretag – ha en organisation som är anpassad efter förutsättningarna.

    Det är tråkigt att vi blir färre. Det finns ingen som tycker att det är roligt. Men besparingarna på Expressen är trots allt väsentligt mindre än på andra tidningar (Sydsvenskan minskar med exempelvis 80 medarbetare) och vi kommer fortsätta att försöka ha lönsamhet; bara med ekonomi i balans har vi råd att utveckla också t ex GT och Kvällsposten (och den närmaste tiden kommer du att se konkreta exempel på just detta).

    Det vi gör nu, nämligen att försvara en lokal närvaro med reportrar och fotografer och intake-deskar, är bra för GT och Kvällsposten. Det är inga enkla beslut att tvingas minska organisationen, men ur ett läsarperspektiv handlar det om att garantera utgivningen och se till att våra interna förändringar märks så lite som möjligt i spalterna.

    Än vet vi inte. Men den nya riksredaktionen är igång, och om cirka sex-sju timmar är det deadline för GT och Kvällsposten och i morgon vet vi. I alla fall lite mer.

    Du får köpa GT eller Kvällsposten i morrn och se efter själv, om du nu verkligen värnar den lokala kvällstidningen.

    Vänligen

    Thomas Mattsson,
    chefredaktör för Expressen

    SvaraRadera