onsdag 3 juni 2009

Sportkrönikör i stället för doktorand i ekonomisk historia

Anja Gatu är sportkrönikör på Sydsvenskan som snabbt etablerat sig och blivit respekterad.
Det var kanske inget lätt uppdrag att efterträda Åke Stolt och ge sig i en lejonkula där Malmö FF är dominerande.

* Vilken var din reaktion när du blev erbjuden jobbet på Sydsvenskan?
- Jag hade sökt det och det var en lång anställningsprocess så jag hann ställa in mig på att jag kunde få jobbet. Men jag blev väldigt glad den dag jag fick det slutgiltiga beskedet. Sportkrönikör har varit mitt drömjobb sedan jag var tolv år gammal och började läsa dagstidningar.
* Sport är ännu mest grabbarnas värld. Hur möts du som kvinna där?
- Vi blir fler kvinnliga sportjournalister hela tiden och eftersom de flesta är väldigt bra på sitt jobb möts vi av respekt från de allra flesta. Jag har aldrig mött några större problem på grund av mitt kön, men vet samtidigt att jag blir granskad under lupp av vissa som gärna vill se mig göra fel.

* Varför blev det sport för dig?
- Det var det jag var mest intresserad av att skriva om och jobba med. Sport är så oerhört brett, du kan få in de flesta frågor om livet och samhället och samtidigt få de ständiga kickarna som liveidrott ger. Jag har jobbat med andra saker också i perioder, men alltid saknat sporten.
* Var tycker du att du har din läsekrets?
- Jag har många läsare som ofta återkommer med synpunkter. Det är roligt, då blir det en dialog i stället för monolog. Jag märker att läsekretsen är väldigt bred, får mycket kommentarer på stan som alltid (förutom när det är alkohol inblandad) är positiva, det är roligt att Sydsvenskan har en sådan genomslagskraft i Malmö.
* På vilket sätt märker du att du fått nya läsare?
- Många, framförallt kvinnor, mailar och säger att de aldrig läser något annat på sporten utom mina krönikor. Det är roligt även om jag hoppas att de hittar till det övriga sportmaterialet sedan.

* Vad är skillnaden mellan en kvinnlig och manlig sportkrönikör?
- Jag tror inte att det finns någon given skillnad, däremot har alla krönikörer olika utgångspunkt beroende av deras intressen och tidigare erfarenheter. Vissa erfarenheter delas av kvinnor och jag tror att det är viktigt att även de kommer fram i journalistiken. Journalistik blir bra av mångfald, då ökar dynamiken och den bild av världen vi berättar om blir mer nyanserad.
* Vilket hade varit ditt yrke om du inte blivit journalist?
- Det var nära att jag blev doktorand i ekonomisk historia istället, jag sökte faktiskt pengar för ett projekt med inriktning på landsbygdsutveckling i Brasilien men fick det inte och gick inte vidare med det eftersom jag sedan fick jobb på Sydsvenskan. Jag har alltid velat bli högstadie/gymnasielärare också.
* Har du fått några kommentarer av typ "det var bättre med Åke Stolt”?
- Jadå. Men framförallt har jag fått många brev från läsare som hade förväntat sig att jag skulle vara mycket sämre än Åke Stolt men sedan upptäckt att jag inte alls var sämre utan bara olik honom. Det är roligt med människor som kan ändra uppfattning, och dessutom känner ett starkt behov av att berätta det.

* När Åke Stolt blev sportchef på Sydsvenskan blev Cavalli Björkman upprörd. Han visste inget och fick inte vara med och påverka. Hur har du blivit bemött av Madsen och Borg i MFF-ledningen?
- De tycker oftast inte om det jag skriver – men det vore kanske konstigt om de gjorde det med tanke på att jag varit väldigt kritisk mot MFF under en längre tid.
* På vilket sätt är Expressens Mats Olsson din förebild?
- Jag har alltid tyckt att han varit en stilist helt i en egen klass i Sverige. Dessutom är han en människa som alltid visar andra människor stor respekt och kan konsten att vara elak på ett humoristiskt sätt och aldrig gå över gränsen.

* Vad gör du om tio år?
- Jag vet inte. Jag har svårt att tänka så långt framåt i tiden, då får jag bara panik. Men jag hoppas att jag har barn och har lika roligt på jobbet som jag har i dag.

Tidningar du alltid läser: (utom Sydsvenskan) Kvällstidningarna, Offside, Bang.
Lag du alltid följer: Många. Det som är absolut mest närvarande i min vardag: Malmö FF.
Krönikör du alltid läser: Nej, under mästerskap t ex och andra längre samlingar undviker jag att läsa andra krönikörer. Det är så lätt att bli påverkad även om det är undermedvetet och därmed färgad av vad andra tycker.

2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa om Anja Gatu av två anledningar:Den intervjuade svarar bra och intervjuaren ställer bra frågor. Den Björn jag var arbetskamrat med för länge sedan var tidningens bäste redigerare och layoutare. Men att det även fanns en god reporter inom honom visste jag inte, men genom Tidningstankar förstår jag det också! Fortsätt skriv!

    SvaraRadera
  2. Googlade på Anja Gatu och hittade denna förträffliga blogg. Intervjun med Anja var verkligen intressant. Genomtänkta frågor och genomtänkta svar. Inget man är bortskämd med i media. Läst det som skrivits här tidigare och mitt intresse är fångat. En blogg jag ska logga in på ofta!

    SvaraRadera