tisdag 29 juni 2010

Whisky - mer än bara en rackarbajsare

Whisky - livets vatten.
Dyra droppar.
För livsnjutare.

Klart att de behöver en egen tidning.
Den heter också Allt om whisky - magazine för livsnjutare.
Mycket läsning att sjunka ner med i fåtöljen och avnjuta med ett glas.
Den ger kunskaper att briljera med för den som mer än bara tar sig en rackarbajsare.

För en amatör, som mest sveper en efter ett halvmaratonlopp och någon irish coffe ibland, är tidningen både en grundkurs och överkurs. Här finns uppgifter.
Destillerier, siffror, årtal, historia, mäskning, jäsning, lagring, ekfat, kopparpannor, smaker, malt och rök - massor av rök från bränd torv.

Tidningen har i det här numret besökt skotska whiskyön Islay - och där röks alla ädla droppar.
Islay är en liten karg och svårtillgänglig ö i Atlanten. Här ligger destillerierna tätt. Även kranvattnet lär smaka whisky och handdukarna på hotellen dofta malt.

Rökt whisky är stort i Sverige. En smak som de flesta kan känna igen, vilket troligen beror på att vi är vana vid rök från grillrök, lägereldar och brasor.
Smak och dofter är annars rena poesiläsningen: polerat trä, hyvlat bokträ, solblekt mahogny, som stearin med urblåst ljus, vaxig och fruktig, julkaka, höstträdgård, knäckig…

Det kan vattnas i munnen bara vid bläddring i tidningen. Så mycket flaskor på bild! Det är lika mycket produktreklam som info.
Övriga bilder är från destillering, ekfat och kopparpannor - annars är det män som höjer glaset.

Roligast är det att läsa om Jim Murray (bilden), en legend som gett ut en bibel om drycken.
En kännare som säger vad han tycker - om det nu är med eller utan någon rackare.
Ballantines 17 är en blended whisky som för honom ren erotik.

Annars tycker han det mesta är en förbannad snobbism. Folk har ingen aning om någonting och whiskyprovningar är bara marknadsföringssnack. Blended whisky är det svarta fåret och namnet blended grain är bara bullshit.

Prova whisky rätt enligt Murray: ta upp näsan ur glaset! Glasets topp ska vara i kant med överläppen. Molekylerna samlas under näsan och doftkartan är tydlig. Värm glaset i handen.
Kallt vatten har inget med whisky att göra - det stänger bara ner smaklökarna i munnen. Rensa i stället munnen med svart kaffe! Och glöm det där med att bröd rensar smaklökarna. Det bara fuckar upp munnen!

Första munnen smak räknas inte. Spotta ut eller svälj. Den andra smakmunnen ger tyngden om formen. Men det är tredje munnen som räknas - då börjar detaljerna träda fram.

Undrar hur långt mina kunskaper räcker nu. Annars kan jag söka ett resestipendium som tidningen lottar ut med besök på ett destilleri en långweekend och med allt betalt!
Det gäller bara att komma på en kort och bra motivering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar