torsdag 30 juli 2009

Amos - ett anonymt läsfynd

Amos - störst på livsfrågor.
Det låter kanske inte så spännande.
Men bakom den anonyma titeln finns mycket intressant.

Madonnas sextankar förklaras, hårdrockeren Moto Boy har en bön till Jesus, deckarförfattaren Mari Jungstedt shoppade loss för 11 000 i en butik och Bob Hanson ber att någon ska röra vid honom...

Det är en tidning från Svenska Kyrkan.
Få tänker väl att kyrkan gör tidningar och det gör den inte direkt heller.
Ett fristående bolag svarar produktionen.
Och det gör de riktigt bra, med kyrkans ton om livsfrågor.

Gratis kommer den med posten till hushållen och riskerar kanske att hamna direkt i återvinningen.
Det är synd om den inte upptäcks.
Tidningen är behändigt i formatet, har en fin, lite stram layout, utmärkta bilder och välskrivna texter, de flesta med en kändis som ”lockbete”.
Kända människor som vimlar förbi i dags- och veckopressen. Här kommer de fram i en annorlunda, eftertänksam sida av livet.

Moto Boy - Oskar Humlebo, som sjöng med Charlotte Perrelli i Melodifestivalen i våras - öppnar sig som person med sin musik: att skänka en strimma frid med kärlek och längtan, att skapa en paus från allt överdjävligt.
Madonna, den stora sökaren med sina många identiteter, belyses. Inte bara upproret med katolska kyrkan och den erotiska biten. Hennes livs resa har hjälpt många att skapa en identitet.
Äktenskapsguiden vänder på brudparens äktenskapslöften mera till vardagens stora verklighet - kompislöftet, nyårslöftet, att-göra-löftet… Väldigt snygga illustrationer till!

Palestinska barn visar sina egna bilder från flyktinglägret - glädje och framtidshopp lyser.
Konst och kultur får egna sidor.
Den äldre mannen - 55-plussaren - hyllas i en krönika.
Mari Jungstedt svarar på några lätta frågor och Bob Hanson avslutar med en krönika om hur fel det kan bli med att vara hjälpsam - när kärleken ersatts med rädsla.

Och Amos har förstås också en sommarbilaga, dock inte om grillning eller korsord.
Det är en guide över sommarkyrkornas verksamhet. Och där händer det en del, även i slutet av sommaren. I Algutsboda kyrka, Ville Mobergs barndomskyrka och skön rastplats i glasriket, går det att vandra runt med en elektronisk audio-guide. Hembygdsgården ligger intill och har servering.

1 kommentar:

  1. Jag läser Amos mde intresse för den är så oförutsägbar i vad den ska behnadla och tycka! Det är precis samma anledning till att jag även läser de hemlösas egen tidning som i Malmö heter Aluma. På något sätt liknar de här tidningarna varandra.
    Hilsen
    Anna-Mi

    SvaraRadera