torsdag 7 maj 2009

Lantliv lyckas fånga in drömmarna

Lantligt liv i hus och trädgård - men modernt. Det verkar locka många.
Tidningen Lantliv har lyckats fånga den trenden.
Läsintresset är stort. Upplageökning med 8 900 exemplar eller 19.8 procent i fjor är strålande siffror när andra minskar i upplaga.

I tidningen lyser det lantliga signaler i bilderna: pärlspont i väggar, gamla järnspisar, tegelgolv och tegelväggar, spröjsade fönster, målade trägolv, pelargoner, rustika avskavda möbler, vackra dukningar, någon katt eller hund skymtar... - och vitt, vitt, vitt i interiörer.
Inget är överdrivet sirligt, utan har den rätta balansen i lättläst och stram layout.
Hus, trädgård, mat, mode, resor - allt lyckas fångas i lantlig stil.
Inget slit och släp, bara det sköna slutresultatet, förverkligandet.
Omslaget har lite svårlästa rubriker och titeln Lantliv lyser inte direkt i en svag rosa ton.

Men insidorna gnistar - grönt, rött och vitt.
Gunnel Carlson, från tv:s nedlagd Gröna rum, öppnar tidningen med sin grönskande trädgård som får vem som helst att sukta av längtan eller stånka över massor av jobb.
Drömmarna slog in för familjerna som hittade en skånsk bondgård, en stuga i Blekinge med snickarglädje eller en liten röd gård vid en sjö i Dalarna. Lusten och skaparglädjen fick utlopp.

Sommaren med sköna uterum och växthus ger frodiga och krispiga grönsaker, fräschare än naturen självt.
Även mode går att fånga i lantlig ton; ”..odla vårkänslorna i sköna plagg i tunna lager på lager...”. Så särskilt lämpligt för trädgårdsjobb är väl inte vita plagg och blommiga klänningar, men fotomiljön är trädgård och uterum och sommaren har ljuva trädgårdsfester.

Provance är lantdrömmar för många och för svenskarna som hittade sitt hus kommer allt fram med rustika stenväggar, tegelgolv, stadiga trämöbler, järnstolar, öppna spisar
Resor lockar med en liten fiskeby i lantlig miljö på Kreta. Gummor och gubbar som pustar ut på flätade stolar, taverna, retsina och olivlundar. Badstranden som finns skymtar bara i en liten bild.

På slutet kommer ett kul annonsblock från småbutiker. Bara butiksnamnen lockar fram leende: Fridas gård, Elsas hem, Hedda Gretas, Systrarna Sockervadd, Smultrongården, Syster lycklig, Tildas Mamma, Miss Greta, Drängstugan...

1 kommentar:

  1. Bra recention tagit till mig lite ideer och har nu satt upp pärlspont som blivit vitmålad, målat interiörerna vita samt en snygg bänkskiva med passande rund vask i kolonistugan ,fattas bara katten.
    Babs.

    SvaraRadera