onsdag 17 mars 2010

Härlig nostalgi - helt rätt i tiden

Lill-Babs och kafferep, gamla Saabar och Tore Skogman, korsetter och Calle Jularbo…
Allt i en ny tidning - Minnenas Journal.

Det låter märkligt - men känns klockrent rätt.
En nostalgitidning riktad till den stora gruppen 40-talister.
De minns, har tid att läsa och vill ha tidningen tryckt på papper.
Det finns många nostalgitidningar om bilar, men detta är den första om människor och en livsstil, 40-, 50- och 60-talet när folkhemssverige växte fram.

Tidningen Land har kläckt idén. I höstas gjordes efterlysning hos läsarna om gamla bilder och berättelser från förr i tiden. Det höll på att dränka hela redaktionen i brev och bilder.
Redaktionen såg nischen med en helt ny tidning.

Ett urval av de bilderna finns på 10 sidor, en härlig blandning av jordbruk, hästar, cyklar, bilar och fotboll.
Det är dock de härliga reportagen som bär upp tidningen.

Vad är bättre än Lill-Babs på omslaget och i öppningen på insidorna.
Sen följer en hel kavalkad. Skandalerna kring Calle Jularbo, Lanthushållsskolan som skapade duktiga husmödrar, Tore Skogman dyker upp bland Saabs bilar, gamla påskkort och kaffekoppar, Åsa-Nisse och Eulalia-bilarna…

”Välkommen ut ur garderoben” kan låta som en dagsaktuell rubrik, men här är det tidstypiskt original - vad som finns i garderoben: Formsäkra korsetter, som säkert krävde stadiga manskrafter för att snöra ihop i ryggen, gubbarnas golfbyxor, herrstrumpeband och städrockar.

Texterna är korta och blandningen av allt skapar ett fartfyllt tempo.
Bilder i svart-vitt dominerar, men färgen smyger sakta in precis som det gjorde i tidningar på 60-talet. Det är massor av tittglädje på alla sidor.
Annonserna är inte många - bara tre sidor om vi räknar de nya.
Men fler gammaldags charmiga från förr dyker upp i artiklarna - Bullens pilsnerkorv, Slottsgryn, Hakons färdiga mat, Mazettis vanillinsocker, Luxus kaffe…

Hela tidningen är en enorm dos av nostalgi. Helt riktigt uppmanar tidningen läsarna att påverka Unesco vid val av kulturarv; kafferep, Folkets Park, dragspel, midsommardansen och massor annat som bara Sverige har.

Sist kommer ett korsord och en ”finn sex fel” på en bild från 60-talet med några moderna saker inkopierade. Det retar mig att jag bara hittade fem - inte såg den sjätte, en mobil i kavajfickan på en cyklist.
Men det känns helt rätt att stoppa den här tidningen i kavajfickan och ta hem den för att njuta i bästa läsfåtöljen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar