torsdag 16 december 2010

Friska linjen från nytt apotek

Nya apotek dyker upp i snart sagt varje kvareter.
Profil och sortiment är detsamma.
Kronans droghandel heter en av dem.
Nu sticker de en ny tidning i händerna på sina kunder.
Kronans heter den förstås - en tidning för ett friskare liv.

En frisk fläkt är det också över tidningen.
Ljust, luftigt och färgstarkt.
Den grafiska formen känns igen från andra tidningar.
Pang på med första reportaget på sidorna 6-9. Ett strålande och friskt leende ansikte möter läsaren. En kvinna som besegrat cancern och nu säger sig vara frisk.

Däremot gillar jag inte riktigt missen på förstasidan. Den stora rubriken om smitta kopplar den ”vanlige” läsaren lätt till det leende ansiktet och då blir det fel.
Ovanför ligger visserligen rubriken till ansiktet och med en liten pil visande, men jag hade sett att det varit omkastat - stor rubrik som direkt signal till bilden.
Jag är heller inte förtjust i uppslaget med grön bakgrund (bild t h) till texten. Onödigt svårläst och risk att sidorna hoppas över.

Annars är tidningen lättläst, även om de liksom andra kundtidningar är förtjusta i typsnittet sans seriffer - den tunna ljusa textstilen som oftast känns blek och svårläst.
Fler sidor är med korta hälsotips. En kundtidning vill förstås tala om hur förträffliga just det egna apotekets varor har. Förklaringar ges och förpackningar visas i bild. I en del fall dyker det upp ”rätt” annonser på sidan bredvid.

Tonen är genomgående rådgivande - och hurtfrisk. Lite för mycket av det sista kanske. Träning genom att springa i trappor beskrivs som gratis, utmanande och roligt. Det sista kunde nog utgått…
Inte så överraskande dyker 5-barnsmamman Katerina Janouch upp som en hälsoprofil.
Förutom att ta hand om barn och familj, skriva artiklar och böcker och göra några utlandsresor, så hinner hon träna 2-4 gånger i veckan genom att springa och köra militärövningar.

Jag har tidigare gått igenom det ”ursprungliga” apotekets tidning Apoteket. I senaste numret (bild t h) är innehållet likvärdigt med Kronans.
I Apoteket är dock layouten stramare, men texten är lite lättare att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar