torsdag 11 februari 2010

Kvällstidningarnas kamp om OS-läsarna

Guld! Super! Bibeln! Fest! Störst! Bäst! Allt om…
OS börjar och i veckan kom kvällstidningarnas OS-bilagor.
De tävlar i en klass om att vara bäst för läsarna.
Här är en genomgång med medaljutdelning…

Sidor: Aftonbladet 164, Expressen 148.
Pris: AB 29 kr, Expressen 20 kr.
Omslaget: AB har en leende Charlotte Kalla med nymålade röda läppar och OS-ringarna målade i pannan. Inte helt nytt, men en glad signal mot köparna. Helena Jonsson i mindre bild.
Expressen har skidskytten Helena Jonsson, blågul luva och varmt leende, men känns ändå lite okänd. Ett minus: surgubben Boork var infälld i bild och störde glädjen.
Guld till AB

Krönikörerna: Aftonbladets Lasse Anrell ser fram emot OS och listar svenska guldmedaljer - fem stycken!
Expressens Mats Olsson ägnar sig mest åt gamla minnen från tidigare OS han upplevt. Bara i ett litet stycke ser han att Sverige är en skidnation igen.
Båda har varit med ganska länge och ger lite trött intryck.
Inga medaljer

Redigeringen: Aftonbladet utnyttjar fullt ut den nya tekniken i Indesign.
Infällningar av rubriker och text i bild, blandade typsnitt, färger som tonas ut, skuggningar… Snyggt i flera fall, men ibland överarbetat och svårläst. Lite lekstuga.
Expressen har på de stora öppningsuppslagen samma teknik som Aftonbladet. Tanke och uppbyggnad är exakt likadan. Reportagen är färre än i AB så det blir inte så mycket lika som bär. Mer stramt intryck.
Guld till AB

TV-guiderna: Expressen är klart bäst. Fler siffror i statistiken från tidigare OS. Bättre svärta i texten. Bäst är grafiken med teckningar och förklaringar till de olika grenarna.
Aftonbladet är ljust, starttiderna är tydliga men den mindre texten lite svårläst. Grafiken med förklaring till grenarna är tydlig, men inte lika utförliga som hos konkurrenten.
Lätt förvirring i båda om vilken dag tävlingstiderna gäller. Den kanadensiska tiden förskjuter det.
Guld till Expressen

Bilderna: Med fler sidor har Aftonbladet en uppvisning i fina bilder och lika mycket en uppvisning i hur tekniken kan användas för att förbättra originalen. Verkligheten har gjorts vackrare. I några fall verkar det vara studiobilder som blivit inkopierad i en bakgrundsmiljö.
Med färre reportage har Expressen också färre bilder. De flesta är tävlingsbilder.
* Två lika som bär: Expressen har Anja Pärson i SISTA CHANSEN, i Aftonbladet är det Anjas SISTA SHOW.
Aftonbladet har PERFEKTION med skidstjärnan Emil Jönsson i vallningsboden, Expressen har JAKTEN PÅ PERFEKTION med Charlotte Kalla i samma miljö.
Guld till Aftonbladet


Ishockey: Expressen ger allt med förväntade förhandsreportage om Foppa, Zäta, Bengt Åke och kravet på guld. Alla länders lag är presenterade och tre experter ger analys om varje lag. Komplett och komprimerat.
Aftonbladet har bara några spelarreportage, kort presentation av de 12 länderna och spelprogrammet. Det kändes futtigt. Men - Aftonbladet fläskar nästa vecka på med en hel Hockey-Bibel på 116 sidor med allt om OS-hockeyn.
Guld till Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar