måndag 16 mars 2009

Resetidning 1: Vagabond - bortom chartern

Vagabond är resemagasinet som lyser i tidskriftshyllan och ger tyngd i handen. Lite bredare och högre än de andra, en centimeter som betyder mycket.
Nr 3 var också extra tjockt.
Den säger sig vara Sveriges största resemagasin och har fått publishingpriset 2008. Allt om resor har dock större upplaga.
Vagabond var från början yngre backpackers tidning, men har vuxit i både innehåll och läsekrets.

Men tonen är ännu ung: här är det aktiviteter och upplevelser. Flera chartermål kommer också med, men då söker sig Vagabond en bit bortom playan och det vanligaste turistiska.
Tidningen har balans och profil i formen. Texterna är personliga och i guiderna verkar skribenten ha granskat det mesta som det tipsas om. Guidetexterna är som i de flesta tidningar, i en mager och tunn stil. Inte alltid lättläst. Lite mer svärta är önskvärt.
Textspalterna är breda och mellanrubriker saknas. Halvfeta ingångsord inleder nya block. Läsbarheten skulle bli bättre med lite smalare spalter.

Utmärkta bilder utnyttjas, både stora och små och nästan alltid finns det människor med.
Det är små detaljer som gör det: Vagabond presenterar 24 timmar i Gdansk och När & Fjärran 24 timmar i Valencia med en klar skillnad: det är lättare att ta till sig i Vagabond.
Weekendresor ökar och här fångade Vagabond in det på ett utmärkt sätt: Fem städer - Berlin, London, Edinburgh, Prag och Barcelona - som fick kosta högst 5 000 kronor, inklusive allt. Reportrarna lyckades! Utgångspunkten var från Skavsta flygplats i Nyköping.
Kairos buller, stök, shopping och kaféer och Nices elegans för den som vill flanera på solsidan, var två olika stadskontraster.

En guide för den som vill göra en sightseeing i slumstäder i världen är ganska udda, med blev rätt kopplat till filmen Slumdog millionare.
Ekosafari i Namibia och en roadtrip i Kanadas vildmark är också lite udda och Costa Rica för den som söker lite äventyrssporter.
Men äldre resenärer glöms inte helt: Hurtigruten i Norge kom också med.

Vagabond är inte för den som vill ligga på playan och steka sig.

2 kommentarer:

  1. Om man vill ligga på playan och steka sig så tror jag inte man söker inspiration i en massa resetidningar... finns redan en massa "säkra kort" som man bokar rent spontant efter tidigare erfarenhet eller som man hört av bekantar ska vara bra.

    SvaraRadera
  2. Tack för fint beröm - lite sent!
    /Alexandra Kindblom på Vagabond

    SvaraRadera