söndag 6 december 2009

Jordnära och varmt i Land

Färgstarkast i tidningshyllan: Land.
Rött och gult bländar i ögonen. Färg på alla sidor.
Det är Sveriges största veckotidning med över 224 000 i upplaga.
Ändå är den svår att få tag i - den säljs inte i lösnummer.

”Jag postar ett par tidningar till dig, i gengäld hoppas jag du skriver några fina kommentarer om vår glada tidning”, säger en medarbetare och sänder en bunt.
Det är svårt att undgå att det blir så. I Land är det varmt, positivt, mänskligt och jordnära.
Layouten är kanske inte den mest designade. Det är mycket färger, plattor och rubriker in i bilder. Men texterna är korta och lättlästa.

Redan i början kommer en liten pigg avdelning som heter Landsvepet med små udda händelser, ungefär som Landet runt i tv. En avdelning som borde få ett större utrymme.
Men sen kommer det - hela Land är ett svep från norr till söder. ”Vanliga” människor i vardagligt liv:

Familjen som flyttade sitt hus i stället för att flytta själva, Christina som överlever tack vare medicinsk yoga, Sophia som lämnade storstan för en stuga i skogen, mamman som fött 10 barn trots att hon tidigt förklarades steril, flickan som hittade sin bortsprungna häst, renskötaren som med sin lasso räddade en man som gått igenom isen, en robot räddade Ove från cancern…

I den stilen är det.
Det är djur och natur, grönsaker odlas, trädgårdar och krukväxter vårdas, mat med smak från olika landsdelar och länder.
Glada och varma ansikten möter i bilder.

Ofta innehåller Land en konsumenttest om oumbärliga vardagsapparater: skruvdragare, snöredskap, fyrhjulingar, åkgräsklippare…
Även om jag aldrig skulle behöva en vedklyvare - de finns från 1500 kr till 60 000 kr - så är det underhållande läsning att gå igenom testet. Ska den klyva snabbt? Ha motorbroms? För bras- eller pannved? Hög motoreffekt?
Ovärderliga kunskaper!

Mode är en bit från trendiga Filippa K. Här är det H&M och postorder. Samlare får goda råd, det finns förstås stickmönster och korsord.
Många kontaktannonser finns med och det är flest kvinnor som söker. Chansen att hitta en egen bonde, eller åtminstone en riktigt jordnära vän, bör vara god.

En kändis brukar finnas på omslaget och i intervju på insidorna. Men så rykande aktuellt är det inte. Det mesta om dem har lästs för länge sen i andra tidningar. På landet kanske det tas emot lite långsammare.

Bland serierna finns det outslitliga paret August och Lotta. Kul är de kanske inte, men nostalgiskt.
91:an, den evige rekryten, som aldrig kommer att mucka, finns inte med. Men ett reportage finns om en av de många tecknarna som håller honom vid liv. Han har ritat i 25 år nu och hittar alltid nya infall, trots att värnplikten nu avskaffas.

Riktigt roligt blir det på slutet när Varumarknaden dyker upp. Här hittas det som inte finns någon annanstans:
Torp, hundar och fjällkor säljs, spågummor erbjuder råd.
Ska jag köpa en råttskrämmare - eller tantkalendern? Ett sittbadkar med dörr? En jämttun? Hasse Thors eller Harry Brandelius bästa i samlingsboxar. Moppedelar eller ett hemmarökeri för egen fisk.
Kanske starta ett servettryckeri med stora förtjänstmöjligheter. Eller varför inte köpa en fyrhjuling? Enligt en undersökning är 40 000 av Lands läsare spekulanter på en fyrhjuling.
Om inte annat så tips på ovanliga julklappar.

Hela Land är lite som Peps Persson på skiva: livet på lannet e va ja vill ha, livet på lannet, de enda som e bra…

1 kommentar:

  1. Ett skratt förlänger livet sägs det. Efter att ha läst detta lär jag bli 103 år. Dessutom fick jag bra julklappstips. En fjällko till mor, en råttskrämmare till far och Harry Brandelius till syrran.... skojar bara, hon ska få ett hemmarökeri så hon kan tillverka egna rökverk. GOD JUL till alla Er som läser denna fantastiska blogg!!

    SvaraRadera