tisdag 27 oktober 2009

Lätt, ledigt och leende när kvinnor kommer i form

Danskarna vill sätta fart på svenskarna och få dem att må lite bättre.
Metoden är en bra bit från inrökta värdshus, bajer, smörrebröd och Aalborg.
Två träningstidningar, raka översättningar av motsvarande danska förebilder, dominerar på den svensk marknaden: Aktiv träning, som mest vänder sig till män och i FORM - kvinnornas tidning.
Jag har tidigare gått igenom Aktiv träning och reagerade på att det knappt fanns någon kvinna alls där.
i FORM ratar helt män, frånsett några mindre expertråd.

Nu är det inte så mycket flåshurtig träning.
Det är mera att äta och sova rätt, lösa konflikter, motivera sig med mental träning och sköta kroppen med vatten och lite krämer.

i FORM är ljus, luftig och lättläst, korta texter och fin balans mellan text och bild.
På alla bilder strålar fräscha leende kvinnor rakt mot kameran.
Hurtfriska rubrikord: Så här gör du…, superenkelt…, snabbt…, mirakel…, tricket som funkar…, lättare än…, njut…, skona dig…, vansinnigt kul…, perfekt…
Siffror som får det att låta ”lite”: 6 snabbmåltider, 3 råvaror, 1 minut, 9 superövningar, 20 procent bättre, de 8 säkraste, 10 nötter, 15 minuter, 3 kärnsunda, max 5 ingredienser, 1-2-3...

Män får slita hårt i gymmet, kvinnor också förstås, men de kan enkelt ersätta gymmet ibland och få samma effekt hemma: lyft vattenflaskor (i stället för hantlar), sätt gummiband i stol eller dörr och dra, sparka lite med benen, gör några sit up i vardagsrummet.

Löparformen kan de också behålla - utan att springa… Åtta lätta rörelser under 8.5 minuter två-tre gånger i veckan räcker för hela vintern.
Och jag som har vansinnigt svårt att få fart på benen och flåsar som en blåsbälg efter två månaders uppehåll.

För i FORM har jag samma synpunkter som för Aktiv träning. Alla personer verkar vara modeller, ingen namnges eller känns igen och det är inget svenskt. Tre kvinnor framträder med sina förnamn, alla danskor.
Även om det är en Linda Karlsson i Avesta som få känner, så är det ändå en identifikation på att det finns någon verklig som lever efter övningarna.
Nu bryr sig kanske inte läsarna så mycket om det.
Både i FORM och Aktiv träning säljer bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar