måndag 24 maj 2010

Varvet - ett lyft för läsande löpare

Varvet och Göteborg.
Det handlar inte om båtbyggeri.
Nya varvstaden är GöteborgsVarvet - halvmaratonfesten i maj.
Varvet är tidningen för alla som deltar.

Svett, slit och stumma ben på 21 kilometers asfalt.
Omslaget till vårnumret ger inte sådana signaler. Musikalstjärnan Hanna Lindblad poserar, stylad och välsminkad till rubriken Klädd för succé. På insidorna är hon ännu vackrare och mera retuscherad.
Men Hanna tränar för de krävande musikalrollerna. Helst korta intervaller för att få upp pulsen. Och så sjunger hon för full hals när hon springer!

En som verkligen fått slita för framgången är Isabellah Andersson, Sveriges bästa kvinnliga löpare nu och med rötterna i Kenya. Hon var 20 år när hon upptäckte löpningen. Före det hade hon aldrig tränat. Isabellah dödar också myten om att Kenyas löparstjärnor har talangen för att de som barn sprungit till skolan.

Många ser halvmaraton och GöteborgsVarvet som den stora utmaningen och målet. Löpare från 37 länder var med förra året. Några berättar i tidningen om Varvet som morot.
58 000 totalt var anmälda till årets lopp. Så många entusiaster måste också vara värda en egen tidning. Kring 75 000 får två gånger om året tidningen.

Varvet har fått flera utmärkelser för att vara en bra kundtidning. Årets pris var för Bästa formgivning.
Profilen sticker ut, Varvet ser ut som en ”riktig” tidning, vilket man inte kan säga om alla kundtidningar. Fina bilder, inspirerande texter, bra balans mellan reportagen och goda råd till löpare. Jag har förstås lite synpunkter på det magra, tunna typsnittet på de inledande sidorna med löpartips.

Jag gillar Göteborg och att springa Varvet. Ska man springa 21 km är loppet och stan perfekt. Och man ska följa tidningens råd!
Det duger inte med 3-4 mils träning och att tre veckor före start vila för att en lårmuskel smärtar.
Tre veckor före ska formen toppas: styrketräning, många snabba intervaller på en kilometer, lugnare halvtimmespass och några långa pass på upp till två mil.

Och man ska känna pulsen och sin kropps begränsningar - och inte ligga halvt avsvimmad på asfalten vid Centralstationen efter att ha klivit av spårvagnen.
Men en stadig whisky kan återställa en utslagen Varvslöpare.
Här duger inte tidningens råd om banan, mjölk, ostmacka, fruktyoghurt och russin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar