torsdag 10 december 2009

Spanienmagasinet lockar inte fram reslusten


Spanienmagasinet dök upp mitt i julruschen.
Läge för att drömma om sol och värme i gråvädret.
Tyvärr lyckas magasinet inte fresta så mycket.

Omslaget är färgstarkt och lockar med signalord på välkända platser och upplevelser.
Alla drömmar får en knäck redan vid första reportaget.
Guiden över Kanarieöarna visar en bild (nedan) på en utbränd ö under molntappar. Insidorna har bilder över sanddyner, några översikter på stad och natur och två på folkdansare.
Rubrikstilen var konstig och texten direkt svag.

Lite bättre blir det med skidåkning i Sierra Nevada, bara två timmars bilkörning från Solkusten. Det är något som många kanske inte vet om eller tänker på.

Barcelona-guiden innehåller några tips, mer än Zlatan. Konstrunda bland Madrids gallerier och museer, alla inom fem minuters gångavstånd från varandra, visar bara byggnader och text om besökssiffror.
Golf på Mallorca, det finns 22 banor, borde varit en aktiv guide som lockar spelarna. Text, översiktsbilder och karta hängde nu helt i luften.

Och experternas bästa tips på hus i solen... Nja, så mycket tips var det inte. Det kan sammanfattas på 4-5 rader om att priserna sjunkit och att det kan vara rätt läge att köpa. Resten var en lång text med spekulationer om konjunkturläget. Men så var det också civilekonomer som skrivit.
I direkt anslutning till textblocket kom en annons om att alla hus har fuktskador. Och så tips om medlet som stoppar fukten.

Bilderna är typiska reklambilder med miljöer. Var finns människorna och det personliga? Texterna är svaga med tanke på att ”alla” varit i Spanien eller vet det mesta i grunderna. Layouten har flera konstiga rubrikstilar och en hel del märkliga utsmyckningar.
Men glassigt är det på speglande blankt papper.

Magasinet ger inget intryck att vara journalistiskt eller en tidning. Det blir bara ett mellanting av katalog och turistbroschyr.
Torra presentationer utan den aktiva närvaron och engagemanget.
Suget att åka dit uppstår inte.

Redaktionen bör kunna bättre eftersom den finns i Spanien och där ger ut flera tidningar riktade till Spaniensvenskarna. Eller kanske är det just där bristen finns. De har tittat för mycket på hus spanska magasin görs.
Spanienmagasinet ska komma med fyra nummer per år. Prenumerationer erbjuds - ”Missa inte något nummer”.
Tyvärr får jag säga, att jag nog inte missar mycket om jag missar något nummer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar