torsdag 22 januari 2009

Flygdrama och Obama - en match för kvällstidningar

”Gapet” mellan Expressen och Aftonbladet är bland 2009 år mest intressanta i medievärlden.
Expressen har fått upp vittringen och Aftonbladet har helt klart tappat en säker ledning och känner sig jagad.
Det här är en subjektiv jämförelse om dramat på Hudsonfloden av de tidningar som kom ut i Malmö.
Kvällsposten har de lokala nyheterna i Sydsverige och det bästa från Expressens riksmaterial. Det skiljer en del från Expressens egen upplaga i södra delen.


Kvällsposten toppade ettan med en lätt suddig bild av planet i floden med passagerare stående på vingen och en räddningsflotte. Manhattan skymtade svagt i bakgrunden. I topprubriken: HJÄLTEPILOTEN. Han fick också ett litet porträtt.
Aftonbladet. Bild på planet i floden till hälften nersjunket, räddningsbåtar omkring och Manhattans skyline i bakgrunden. Inga människor syntes på planets vingar eller räddningsflotten. Skärpa i bilden, men mera skymning och bilden var nog inte tagen klockan 15.29, som tiden angavs till. Det är bilden efter när den mesta dramatiken lagt sig. Rubriken gick på ”MIRAKLET - piloten hjälte”. Ingen bild på honom.
Klar poäng till Kvällsposten.


Kvällsposten drog över hela öppningsuppslaget på bilden av planet i floden, människor på vinge och i flotten. Bara kallt blått vatten omkring. Bilden var från AP. Rubriken: Miraklet i floden. Reportern Erfors angav källor, till vem personerna hade uttalat sig.
Aftonbladet hade nästan samma dragarbild över hela uppslaget, suddig och mest i svartvitt. En kort ingress var infälld om själva händelseförloppet. Mera ett dokument än nyhetsdramatik. Bilden och tidsangivelsen 15.29 stämmer dock inte med samma tid på förstasidan.
Poäng till Kvällsposten.

Andra uppslaget:
Kvällsposten körde direkt med grafiken, drog upp en utskuren detalj av New York och Manhattan. Planets rutt visades med pil från start fram till landningen i floden, plattor med pilar angav tidsangivelser. En signal som direkt fångade ögat. En liten karta gav helhetsöversikten. Rubrik: Så överlevde de kraschen. Små bilder från räddningsdramat. Text med passagerarnas berättelser och angivelser om till vem de uttalat sig.
Aftonbladet: Stort uppdragen detaljkarta kom först på tredje uppslaget. Rubrik: Så lurade de döden. Manhattan var detaljerat med de flesta stadsdelar angivna, floden utmärkt, nedslagsplatsen markerat med ett litet plan i rött. I tre stora ringar med tecknat flygplan gavs tidsangivelser. I kartans ingenmansland hade ett plan lagts in med tecknade figurer på vingarna och grå skuggor omkring, som förmodligen var räddningsbåtar. Två texter med tidigare olyckor och experternas förklaringar.
Nej, det funkade inte riktigt.
Ny poäng till Kvällsposten.

Tredje uppslaget:
Kvällspostens rubrik: Hjältepiloten hyllas av alla. Dragarbild av piloten på nästan hela sidan. Andra sidan en stor bild, samma som på sidan ett. Huvudtext om hyllningar till piloten, hustrun bidrog med lite. En kort spalt med en expert som förklarade krockar mellan fåglar och flygplan.
Aftonbladet hade piloten som femte och sista uppslag. Liten bild på piloten, dragbild över hela uppslaget med planet i vattnet och människor på vingarna. Text från passagerarnas berättelser. Men piloten kom aldrig fram i texten.
Ett kraftfullt uppslag som borde ha varit i inledningen.
Då hade Aftonbladet tagit poängen.


Aftonbladet hade ytterligare två uppslag:
Stor dragarbild med passagerare som hjälptes upp på en räddningsflotte. Rubrik: New York hjälper. Korrespondenten Bjurman ville ge en vardagsreflektion hur staden och människorna reagerar när dramatiken plötsligt drabbar dem. Texten blev bitvis lite sökande och den rätta snärten kom inte fram. Här borde uppslaget om piloten legat.
Fjärde uppslag: två bilder från räddningen, en leende kvinna och en med båtar framme vid planet. Rubriken: Alla bad till Gud. Texten fångade röster från svenskar i New York och även några amerikaner. Halva texten fanns också på de andra sidorna.
Det här två uppslagen borde slagits samman till ett - snärtigare och mera kraftfullt. Nu blev det mest två splittrade som blev över.
Expressen i södra Sverige hade bara fyra sidor om dramat - nyhetsuppslaget och grafikuppslaget.
På första sidan fick flygdramat bara övre högra hörnet - huvudettan var ännu ett varv om Mias familj och boken Gömda.


Kvällsposten var en klar vinnare om dramat på Hudsonfloden.
I morgon tittar vi på kvällstidningarnas match om Obama.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar