fredag 9 januari 2009

Premiär!

Det här är en blogg som läser och följer papperstidningar, kommenterar och tycker och bjuder in till aktuella intervjuer. Den blir så intressant som varje medverkare själv bjuder på.
2009 blir ett utmaningens år för papperstidningar med minskade annonsinkomster och ökat hot från internet
Det är mycket att följa och läsa under året:

* Sydsvenskan kommer med en helt ny tidning i mars efter lång planering. Formen finslipas nu. Sydsvenskan har redan nått framgångar och ryckt upp sig som nyhetstidning. Den nya formen kan bli bland det mest intressanta 2009, eller bara marginellt petande i kanten och en variant av syskonen DN, GP och SvD. Att komprimera ihop och stöpa om denna koloss som på söndagar kan vara fem-sex delar tjock som knappt går ner i brevinkastet, det kan vara ett konststycke.
* Även Skånska Dagbladet tänker putsa lite på fasaden.

* Varför är alla svenska tidningar lika som bär i formen, åtminstone förstasidorna, skapade av en handfull layoutgurusar? Jakten på den mest avbrytande tidningen blir intressant.

* Nya magasin har meddelat sin ankomst. Hur många överlever den tuffa annonsmarknaden? Vilka magasin läggs ner och vilka slås i hop?

* Alla stora redaktioner och även mindre, har under hösten kommit med avtalserbjudanden för att bli av med äldre medarbetare och minska redaktionerna. Många 60-plussare gör vågen inför erbjudanden. Samtidigt kommer kd med förslaget om att jobba till 72. Och medieprofiler gör uppror mot åldersdiskrimineringen. Några ska få komma till tals här.

* Här ska intressanta intervjuer kunna dyka upp med aktuella profiler i medier.


* Nya redaktionsledningar tar över kring årsskiftet. Några lovar inga förändringar alls, andra att konkurrenterna ska få känna på flåset. Vi hoppas på en intervju med nye redaktionschefen som fick en smått osannolik kanonstart.

* ”Gapet” mellan kvällstidninganra har blivit intressant igen. Kommer Expressen att ta in på Aftonbladet? Vilka nya mätmetoder och fantastiska staplar och grafik kommer de att visa upp?

* Hur går det för gratistidningarna och särskilt för City Malmö/Lund under Sydsvenskans ledning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar