måndag 28 februari 2011

ZickZack från Trelleborg gick raka vägen i VM

Lilla Trelleborgs Allehanda sticker ut i stora tidningsvärlden.
Nio priser i ”VM i tidningsdesign” som hölls i New York ordnat av organisationen Society för News design!
Ett silverpris för bilagan ZickZack och åtta andra utmärkelser till!
Och här handlar det om riktigt stora tidningar med stora resurser.

Lilla ZickZack har hittills bara trelleborgare fått upptäcka.
Formatet är lite mindre än kvällstidningens.
Bilderna ges stort utrymme, reportagen är lokala och presenteras i rak, slagkraftig layout.

Chefredaktören Rickard Frank (bilden), som själv varit med och skapat ZickZack, tycker det är ”coolt som tusan”.
* Du satt själv med i juryn och bedömde, dock inte den egna tidningen. Men tror du det påverkade de övriga att rösta på ZickZack?
- Nej, absolut inte. Det var fyra olika jurygrupper med fem i varje som bedömde knappt 11 000 bidrag. Det var tre väldigt långa dagar i extremt högt tempo där jurymedlemmarna inte fick prata om bidragen med varandra. Jag bedömde stora nyhetstidningar och grafik och hann knappt träffa de som bedömde feature och illustration. Men efteråt när, tävlingen summerades, blev många imponerade av att vi hade fått så många priser. Vi kom ju nästan in på topp tjugo i världen.

* Är de du och Jacob Nordström som gjort formen?
- Jag har gjort formen i samråd med redaktionen, men den bygger på grundtypografin från Sydsvenskan som jag och Jacob tog fram i redesignen av Sydsvenskan 2008.

* Ni satsar mycket på bilder och drar upp på helsida och uppslag. Därför kan det väl sägas att det är mycket fotograferna som ger formen.
- Precis. Fotograferna Tomas Nyberg och Tom Wall har fått fria händer att utveckla bildjournalistiken. Med deras fantastiska bilder blir det lätt att göra ett bra magasin.

* Du talar om mod hos tidningar. Varför vågar så få tidningar sticka ut? Alla ser nästan likadana ut.
- Många fyller mallar i stället för att göra tidning. Bra tidningsmakeri är bra berättelser presenterad med känsla för innehållet, då är planering och framförhållning avgörande. Det krävs många samtal och skisser mellan flera olika personer/roller, det är det tyvärr inte många på andra tidningar som ger sig tid till. Hos oss är alla inblandade från början och ingen blir överraskad under processens gång. Eftersom vi är så få försöker vi skapa så goda förutsättningar för varandra som möjligt. Det förhållningssättet ger resultat ganska snabbt.

* Sydsvenskan, Trelleborgs Allehanda, Ystads Allehanda och Kristianstadsbladet delar mycket och sidor byts rakt av. Har ni resurser på varje tidning att göra om sidor till egen profil?
- Det är faktiskt helt fel, vi delar väldigt lite eftersom lokala nyheter inte går att dela. I Trelleborg har vi en variant av Sydsvenskans in- och utrikessidor (ett urval anpassat för Trelleborg), men det är allt. Vi kommer att ha gemensamma tv- och temasidor som Kristianstad och Ystad inom kort men det är ju byråmaterial så det känns ganska odramatiskt.

* Nämn några tidningar du tycker har bra form.
- Expresso och i (båda portugisiska tidningar med samma formgivare) är ju väldigt fina.

* …och några du inte gillar.
- Jag tycker att de stora tidningarna i Sverige borde få ut mer av sina resurser. Blir sällan överraskad.

FOTNOT: Av uppslagen ovan är Glassdirektören hämtad från ZickZack. Övriga är uppslag ur huvudtidningen som speglar TA:s bildjournalistik som även utnyttjas i ZickZack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar