onsdag 6 april 2011

Bygga om - ett lyft även för en tidning

Två tuffa killar som står rygg mot rygg för att göra upp i en pistolduell och en liten underrubrik: ”Det ska gå lätt att spruta”.
Byggnads-
arbetaren
har en förstasida som med en grabbig syn kan locka fram olika tolkningar.
Pistolduellen och sprutet var med fogpistolen.

Visst är det en grabbarnas facktidning och den lyckas också blanda angelägna ämnen med lättsammare grejer inom branschen.
Dessutom har den fått pris som ”Årets tidskrift 2010”. En omgörning har gett ett stort lyft.

Det är ganska många år sen jag bläddrade i Byggnadsarbetaren och då var det roligaste en tecknad figur som hette Spik-Anton - och inte ens han var rolig.
Nu är det friskare tag. Kanske är det en tidning som det ställs lite större krav på att vara lättläst. För vad orkar en byggjobbare läsa när han kommer hem efter en tung dag med hammare och murslev?

För att vara en facktidning är det kraft och tempo i innehållet.
Genomgående korta texter, lättläst typsnitt och lite matt papper.
Bilder ges utrymme, trots att de inte är de roligaste: Jobbare som tittar i papper, fikar i boden eller kämpar i skolbänken är kanske inte bästa förutsättningarna.
Men med självförtroende dras bilderna upp stort och förses med slagkraftig rubrik. I andra facktidningar brukar det mest vara porträtt.

I ett stort reportage varnar tidningen för att läskunskaperna minskar: Utan språk är du körd. (bild) LO-män läser lite och nu minskar svenskundervisningen i gymnasiets byggprogram.
Andra tyngre grejer är a-kassan, lärlingssystemet och olika avtal.

Till den lättare delen hör bästa läsarbilden från ett byggjobb, surfa in och tävla om olika prylar och tips om dataspel. I tidigare nummer har det handlat om längdskidåkning och hårdrockkonserter.

Världens fem mest känd byggnadsarbetare koras och gissa vem som vann? Jesus! (bild)
Jag ser gärna ett större reportage om Anna, 19, som deltog i plåtslagar-SM för unga - och vann! Kommer kanske i nästa nummer. Eller är det bara jag som tror det är ovanligt med tjejer i den branschen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar