måndag 17 maj 2010

Hela Sverige svänger när Får jag lov bjuder upp

Två högerben eller elefantfötter duger inte för en dans.
Två pigga ögon och lite nyfikenhet räcker för att fånga in Får jag lov.

Dansbandsälskarnas egen tidning lyser nostalgi och lite kolorerad 50-talstidning med sitt omslag - som en riktigt gammal Bildjournalen.
Här blandas friskt bland rubrikstilarna - en riktig sväng om i typsnittsskartan.

Nostalgin och dansbandsfördomar kan få sig en kick vid en snabb genombläddring.
50-talsbandet The Playtones, som spelat in sig hos tv-publiken och dansarna, inleder. Längre fram kommer Tonix som gjort sista spelningen efter 40 år och bildsviten visar alla töntiga scenkläder.

Dansen lever och ser framåt. Tv har hjälpt till med Dansbandskampen och Let´s dance.
De unga trycker på och tidningen granskar åldersgränser vid inträdet.
Klassiska Sundspärlan i Helsingborg har byggt om för att möta det nya.
Och det är inte bara i Let´s dance det är glitter och glamour. Maria Persson, sångerska i Blender, vill vara snygg från topp och framförallt till tå: hon har samlat på sig hundratals skor.

Diana Thylin (bilden) är chefredaktör och även sångerska. Hon är glad över att dansbandsmusiken nått in i finkulturen med både musikal, opera och Christer Sjögren i ett Strindbergsdramat Fadren.

Största utrymmet får dansbandens turnéplan och alla dansställens program - från Skåne till Norrbotten.
Hela Sverige verkar dansa.
Roligast är alla nöjesannonser. Det är en bit från storstädernas inneställen.
Svenska folkparker lever. Och Mannes loge, Fröjden, Skultuna-lagårn, Barvaträffen, Liljekonvaljeholmen, Sägnernas hus, Älgsjövallen, Forsmonöjet…

slutet dyker Bert Karlsson upp som tyckare. Bert är Bert och då är det mesta skit; bästa låten som skickats in till årets Melodifestival ratades redan vid uttagningen för att juryn innehöll dansbandsmusikens fiende nummer ett från Sveriges radio. Den låten vann i Danmark! Bert ska spela in den i Sverige och då blir det förstås succé. Och jokern som kastas in görs på fel sett för att Sveriges radio styr och ställer som de vill. Men Bert tycker att Anna Bergendahl sjunger med en fantastisk nerv och känsla, det måste jag säga.
Bert är sig lik. Jag har ändå en känsla av att det finns en spökskrivare bakom honom.

Får jag lov bör vara ett husorgan för alla inbitna och en instegsguide för de som lockats av Willy i Let´s dance. Tidningen är färgstark, blank och glittrig.
Men 65 kronor är lite mer än andra i tidningshyllan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar