tisdag 10 november 2009

Familjeäventyr med annat än att åka till Ullared

Äventyrliga familjer kan åka till Ullared och campa. En tillräcklig rysare.
Andra kanske vill ge sig ut på vandring i Lofoten, hummerfiske i Bohuslän eller hamna i Bombay som statister i en Bollywoodfilm.

En hel tidning som handlar om äventyrliga familjers semestrar finns.
Naturligt nog heter tidningen också Äventyrliga familjer.
Sådana familjer drar inte till Ullared - männens värsta fasa.
Pappor kan i stället åka och hälsa på sina vuxna barn, bo på hotell, äta på restauranger och uppleva skillnaden mellan campingsemestern när barnen var små.
Eller ta med sig tonåringarna, tält, packning, vandringar med skoskav och massor av aktiviteter i Lofoten. Bra rubrik till det reportaget: En känga farsan.

En mamma tar med sina små barn ut på hummerfiske för att lära dem följa familjetraditionerna vidare.
En ensamstående trebarnsmamma väljer att leva ett självförsörjande jordbruksliv i skogstrakter. Vackra bilder med bara några korta bildtexter.

Äventyr kan också vara att leva i en fembarnsfamilj. Komikern Özz Nujen och hans mamma berättar i varsin text om hur förhållandet mellan dem är.
För Özz är mamma allt. Han ger henne en minut i telefonen varje dag. Resten av tiden får flickvänner. Och godkänner de inte minuten med mamma kan de dra åt helvete. Raka besked.

Jag saknar uppgifter om vad äventyren kan kosta. Nu skrivs det mesta av journalister och deras egna upplevelser. En metod som ibland kritiseras för att få betald semester. Vanliga familjer som måste gneta ihop allt själva vill gärna ha lite prisuppgifter.

Det är en snygg tidning. Vitt miljövänligt papper - världens miljövänligaste - trendigt typsnitt i rubriker, fin layout och vackra bilder.
Men öppningsuppslaget om Bollywood var inte lyckat: svårläst och kladdigt.

Texterna är lite svårlästa. Två breda spalter på varje sida med en liten tunn stil gör att läslusten äventyras. Lite mer svärta, större grad och smalare spalter hade varit bättre.

Annonserna är några få från resebyråer med inriktning på äventyr. Flera helsidor är från förlaget som är kopplat till tidningen och ger ut böcker och tidningar med kulturinriktning.
Det är företaget Kraft och Kultur som ger ut tidningen. Kraft för att de säljer el till kunder - de har också bra kraft i att göra den här tidningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar