onsdag 27 maj 2009

Golf - när det är en njutning

Grönt, grönt så det nästan gör ont i ögonen.
Maffiga klubbor som glänser.
Och rutiga kläder förstås - i annonserna.

Golf Digest är en golftidning som lätt förstärker en förutfattad mening.
Det är en amerikansk tidning som översatts och försvenskats med en del eget material.
Bland golfare anses den bäst. Svensk Golf är större i upplagan, men det är en medlemstidning och den kan lätt uppfattas som husbondens röst, säger en golfare.
För en misslyckad golfare, som sett alla enkelt och ledigt slå iväg härliga långa utslag, men själv tagit i med all kraft på och bara fått iväg ett halvhögt fjuttslag på 75 meter, borde en sån här tidning förstärka frustration.

Därför är det skönt att läsa andra berättelser från golfens galna värld. Spelare har slängt iväg klubbor, slagit sönder dem mot bilddäck, träffat sig själv i ögat med bollen och totalt missförstått instruktören.
Rubriken ”Gör mig bättre” bör därför vara lockande. Stora bilder visar grepptekniken och rörelserna. Men instruktionerna gör det inte lätt: ”...accelerera, din release, träffpositionen, wedgens loft, sätta handleden i baksvingen, träffytan square mot målet...”
Inget som direkt förklarar för en nybörjar som bara slår fel.

Golfare är livsnjutare som vill unna sig det lilla extra. För detta finns 50 tips på lämpliga weekends vid slott, herrgårdar och hotell, med pösiga sängar, pooler, spa, härliga middagar och golfbanor alldeles bredvid. Folkligare alternativ finns med boende i enkla stugor där grillarna plockas fram på kvällarna.
Bilderna utstrålar vältränade personer i rätta välsittande kläder och koordination i varje rörelse som utförs.
Banorna kan inte vara grönare och vackrare i verkligheten.
Några lättsamma krönikor avväpnar allvaret lite.
Lite mera svenska reportage kunde det gärna vara.

Och kläderna då? Nej, inte rutigt. Golfare på banan och i tidningen verkar föredra enfärgat i svart, vitt, grått och lite djärvare tröjor i rött, blått och grönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar