torsdag 12 maj 2011

Äventyrligt - även i formen

En tidning ska vara ett litet äventyr att läsa.
Alltid något nytt och överraskande när man vänder på bladet.
ÄVENTYR är tidningen som ger inspiration till resor, men som också äventyrar läsningen här och där.

Tidningen har fått ny form av Pompe Hedengren - en prisbelönad formgivare - och delvis nytt namn. Förut hette den Äventyrliga familjer.
Familjer på äventyr är det fortfarande. Barnen hänger med och lyfts fram ute på resor.
Och då är det inte till någon badort med lekledare och all inklusive.

Trebarnsmamman kuskar runt i Colombia i en gammal folkabuss, barndomens serie Kullamannen upplevs på nytt, pojkar jagar i spåren av Dracula bland slott i Rumänien, Maja från Glada Hudikteatern åker med mamma till New York eller familjen som valde att gå på vulkanjakt i Etnas skugga.

Äventyr har en klar profil. Den sticker ut.
Jag gillar det ruffiga och matta pappret. Bilderna är fina och skildrar upplevelserna. En hel del går i svartvitt eller görs i mörk ton. Barnen lyfts alltid fram. Det är befriande fritt från turistvyer. Allt skildrar upplevelserna i verkligheten.

Men så äventyrar tidningen också läsningen på flera ställen.
Texter och rubriker kopieras in i bilder och gör det svårläst, ibland på gränsen som omöjligt för ögonen att ta till sig.
I flera längre texter vill jag se lite fler ingångsord som ger en paus och sen en ”nystart”.

Alla sidor har en ram och ofta ligger färg utanför. Materialet blir tätt packat med ett matigt innehåll. Rubrikstilarna blandas i tre olika typsnitt. Det ena, som även finns i logon Äventyr, tycker jag inte passar till artiklarna på insidorna. Skärningarna i bokstäverna gör det svårläst.
Allt hade lyfts fram starkare om de konsekvent valt samma stil som i reportaget El Dorado. (bilden).

Just de här detaljerna kan äventyra läsningen. Annars är det ett inspirerade magasin för familjer som vill våga sig på något annat än de vanliga charterresorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar