torsdag 6 augusti 2009

Allt om Resor - "nypremiär " med pålitligt koncept


Allt om Resor försöker med knepet ”nypremiär” med höstens första nummer.
Den riktiga premiären var för flera år sen och så mycket nytt innehåller inte nya numret jämfört med det senaste. Det mesta är sig likt och man ska inte ändra på ett framgångsrikt koncept. Allt om Resor hade en bra upplageuppgång förra året.

Resetidningar kan ha det lite tufft nu. Med internet och lågprisflyg söker sig resenärerna själva fram och upptäcker världen.
Lite små tips är då mer värdefulla än utförliga reportage.
Allt om Resor satsar mera på ”fler tips och smarta guider”.
Men det hade de förut också.

Rubrikmässigt blir det lite för ensidigt med siffror: 8 fantastiska stränder på Kreta, 5 makalösa vattenvägar, 11 sagolika äventyr i Indien, 3 utflykter runt Rom, 7 lantliga oaser i Sydafrika och 10 toaletter värda ett besök…
Det sista jobbet gjordes av en som heter Glaad. Han gillade nog uppdraget. Skitkul!

Guiderna är utförliga med äta, bo, uppleva, se och göra, nöjen. Hemsidor och telefonnummer finns med. Ibland kan det undras hur aktuella och pålitliga uppgifterna är. Har testaren själv besökt alla hotell och restauranger eller är det företagens egna uppgifter?
Och som vanligt finns irritationsmomentet att de flesta resor verkar utgå från Stockholm och Arlanda. Men Göteborg, Malmö/Köpenhamn och andra orter då? Det brukar gå en hel del flyg därifrån också.

Stockholm är det stora temat med massor av tips. Många av dem är standard men flera små nyupptäckter finns med. Dessutom betyg på alla upplevelser - 80 poäng av 100 möjliga. Sött och salt som Berghagen sjunger, men lite dyrt tycker tidningen.

Ris får rubriken “”Litauens huvudstad bjuder in till årets kulturhändelser”. Lite roligare kunde det nog varit, även om hantverkstraditioner vid rådhuset och Turistbyråns temapromenader inte låter som det mest spännande.

Mer inlevelse är det i reportagen från Kreta och Algarve. Personliga skildringar om trevliga platser lite vid sidan om de vanliga turistghettona. Mindre byar med fina stränder i närheten och massor av tips. Vill jag ta mig från Chania på Kreta till byn Kefali så går bussen varje dag klockan 13, är 57 km och tar två timmar med byte i Kissamos. Kostar cirka 70 kr.
Och Kefali kan jag hyra rum med fin utsikt av gästvänlige 83-årige Georgios. Genuin mat kan man få på Elafos, t ex mpoureki - pumpa, potatis, mynta och ost.

Det är sådana tips dagens självständiga resenärer kan behöva - om det inte upptäcker allt själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar