onsdag 26 augusti 2009

Gamla skrivfel och nya ord

En del har reagerat och hört av sig över det kursiverade jag skrev i genomgången av Språktidningen.
Men ännu fler har inte reagerat - eller inte hört av sig, vilket är lika illa…
Det var ett eget påhitt jag skrivit med vanliga språkfel:

Usain Bolt slog nytt världsrekord i VM, och Sverige har Kronprinsessan Victoria förlovat sig, sedan pappa kungen, Karl 16 Gustav, gett sitt tillstånd. Om gud och Hovet tillåter, kommer kanske det nygifta paret att inreda sin bostad med möbler från Ikea. I intervljuver säger paret att de vill leva som en vanlig stjärnfamilj, men omständigheterna gör nog att livet blir mera åt glamping till.

* Slog nytt rekord är ett av de vanligaste felen i tidningar. Satte nytt rekord är rätt.
* Går det att sätta komma efter och,? I mina gamla rutiner brukade jag för det mesta tvätta bort det. Mellan två huvudsatser är det rätt att sätta ut komma efter och, samt att det numera rekommenderas som pauskommatering.
* Att skriva Kronprinsessan Victoria med versalt K är bara att göra det lite högtidligare och förnämare.
* Kungen heter Carl XVI Gustaf med C och f. De romerska siffrorna kan lätt bli omkastade, men att förenkla med att skriva 16 är inte rätt. Det kan räcka med att skriva kung Carl Gustaf.
* Gud stavas alltid med versal, enligt Carl Love Almqvists rättstavningslära från 1829.
* Hovet skrivs med h i gemen bokstav.
* IKEA är varumärket skrivet med versaler (från initialerna i Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd). Men i text och rubriker går det att skriva Ikea. Det kan dock skapa diskussioner på många redaktioner.
* Stjärnfamilj kan vara en felstavning av kärnfamilj. Stjärnfamilj är nu en modern benämning där alla inte har biologiska band. Det kan vara regnbågs-, enförälders, tvåförälders, bonusförälders-, och andra sammansättningar.
* Det stavas förstås intervjuver. Interljuver kan vara ett korrfel, men poeten och artisten Bob Hanson använder genomgående stavningen i sina texter.
* Omständigheter anger förhållanden och villkor. Omständligheter - med l - är när något görs med alltför stor utförlighet.
* Glamping är en mer glamorös utveckling av camping - mera med gourmetmat och sköna sängar - man glampar.

3 kommentarer:

  1. Men nu stavar du ju fel till intervjuer!

    SvaraRadera
  2. Javisst har jag gjort det... intervjuer! Så lätt är det att fumla med tangenterna. /björn

    SvaraRadera
  3. Intervjuer är ett ord jäklar ord att stava till. Ska det vara intervjuver, intervjuer, interljuver... men alla vet vad man menar så vem bryr sig...

    SvaraRadera