onsdag 1 april 2009

Allsvenskan - glassigt eller enkelt

Gräset blir grönare och Allsvenskan kommer närmare.
Aftonbladet och Expressen hårdsatsade samma dag med tematidningar om Allsvenskan.
Aftonbladet hade 180 sidor, Expresssen 164. Båda tog 20 kr för sin tidning,
Matchen blev oavgjort, men inte 0-0, mera 3-3 eller 5-5.
Eller lika som bär.
De hade tänkt i samma koncept.
En reportagedel. Spelarporträtt. Fakta om varje lag.

Aftonbladet vann direkt med sin förstasida: Henrik Rydström, Kalmar FF:s mäktige mittfältare med blank rakad hjässa, guldbollen i famnen och stålvass blick mot läsaren - och Rydström är även Expressens hårdlanserade krönikör! Rubrik: FOTBOLLSBIBELN
Expressen hade en på omslaget en gräsmatta och den uttjatade klyschan SUPERGUIDE.
1-0 direkt till Aftonbladet och en spark mot konkurrenten.

Expressen öppnade med krönikören Mats Olsson och hans olika listor. Olsson är långt ifrån ny, men en stark tradition. Aftonbladet lät Simon Bank inleda - den väntade Lasse Anrell var helt förpassat till läktaren!
Expressens reportagedel var enkel och rak att ta till sig. Ledarprofiler på och utanför planen lyftes fram.
Aftonbladet hade en mera exklusiv ton i bild och layoutstil. Ledarprofiler lyftes fram här också. Kul om familjen Hysén: Kurt, Glenn, Tobias och nästa generation, Lucas, 1 år.
Både tidningarna lyckades på samma sätt få med Örgryteparet Allbäck/Santos.

Lagdelen: Även här satsade Aftonbladet i den glassiga stilen. Svartvit bild av spelare i olika miljöer med en kroppsdel i röntgenbild och en rubrik som kopplade ihop allt. Röntgen av Allsvenskan. Välplanerat och fyndigt.
Bilderna var dock inte alltid helt lätt att ta till sig för ögat. Krönikeparet Bank/Niva fick ge sina kommentarer kring laget. Lagpresentation och småplock på ett uppslag.
Expressens stil var enklare. En spelare poserade, oftast i klubbdress, rak rubrik kring spelaren, kort text. Tema: utmanare, spännande, utlänning, riskerar petas, bröderna... En spalt bredvid kopplade till liknande tema i andra klubbar. Laguppslaget var lite matigare än Aftonbladet. Dessutom: en bild på varje lag.

Layouten: Båda tidningarna lockas att leka med programmen Indesign och Photoshop. Snyggt på skärmen kanske, men inte alltid lika bra tryckt på papper. Annars följde de traditionell stil. Expressen med linjer under rubriker och plattor på snedden, Aftonbladet med svarta plattor med rivkant.
På slutet: Aftonbladet gav Superettan ett uppslag, damallsvenskan tre sidor. Futtigt.
Expressen gav Superettan sju sidor med korta fakta om varje lag. Damallsvenskan åtta sidor. Extrapoäng.

Slutsats: Aftonbladet lyfter fram fotbollen till en exklusiv, glassig ton med bild- och layoutlösningar, mer som påkostade magasin.
Expressen håller mycket kvar linjen att fotboll är enkelt och rakt.
Det är två tidningar räcker en hel säsong. Mycket för 20 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar