söndag 8 mars 2009

Söndag räddar "nya" Sydsvenskan

Piggt format, färgstarkt, lättläst.
Vad Sydsvenskan inte vågade med huvudtidningen gjordes i stället i nya söndagsbilagan.
Söndag var ett djärvt avsteg mot den gamla modellen.
Lite mindre format än huvudtidningen gör den behändig. Värd att spara en tid innan den åker till pappersåtervinningen.
Den konkurrerar mer med veckotidningar och månadsmagasin.
Visst har den drag av vad systertidningarna i Stockholm och Göteborg gjort.
Men form och format känns ändå som ett nytt grepp från betongkolossen på Segevång.

Det är kvinnor som läser och den tanken har Söndag dragit fullt ut.
Efter en mjuk öppning med lättare sidor följer en klar kvinnoton: 4 sidor mode, 10 sidor bröst, 2 sidor parfym, 8 sidor mat.
Var fångar Söndag in män...?
Resa till glaciärerna i Patagonien i Argentina frestar kanske. Inte kvinnosemester direkt.

Söndag bör nog göra lite för männen, mer än att bära tidningen till återvinningen.
Lite annorlunda reportage kring sport och bilar, är alltid ett enkelt knep.
Ett test av den lilla minibilen som fanns i annons kanske. “Söt” säger kvinnor. Vad tycker tjänstebilsmännen om att köra den...?

- Detta är bara ett nummer. Jag tror att även män är intresserade av mode, mat och bröst!, säger featurechefen Maria G. Francke. (bilden)
- Vi har ingen enskild förebild för tidningen. Vi har i mångt och mycket utgått från vad vi själva skulle vilja läsa. Tror att det är en bra utgångspunkt.
- Vi har fått mycket positiva reaktioner, men som alltid när något i en tidning förändras finns det också en del som tycker att förändringen i sig är något negativt.
- Det är många som konkurrerar om folks tid, det gäller att vara lite mer angelägen än konkurrenterna för att lyckas...

3 kommentarer:

  1. Kära Tidningstankar, har genusdebatten fullständigt passerat värdshus förbi här? Jag är kvinna men inte intresserad av mode, parfym och jag vet inte vad det var som tillskrevs kvinnliga läsares intressesfär. Suck för både dina åsikter och Sydsvenskans Söndagsbilaga i det fallet. Den senare höll sig tyvärr också väldigt väl inom inte bara fördomar om vad kvinnor anses intresserade av utan också inom vad en medelålders svensk medelklassjournalistkår anser vara det väsentliga i tillvaron. Om det kan man säga mycket...

    SvaraRadera
  2. Att genusdebatten passerat värdshus förbi är inget jag sörjer över. Tvärt om... tycker inte det är fel med en bilaga som just denna Söndag skriver artiklar som kanske är mer "kvinnoinriktade". Nästa vecka kanske det handlar om fotboll, bilar eller om att bygga muskler på gym. Det blir säkert en perfekt bilaga som passar in i genusdebatten och som det sedan kan sägas mycket om...

    SvaraRadera
  3. Hittade din glogg idag. Intressant. Kanske väl mkt om bröst men kul att läsa. Sidorna om mat fångade mej. Läst några av dina tidigare inlägg och de var läsvärda och mycket bra analyserade. Så jag får säga GRATTIS till en bra blogg som jag förstår att du lagt ner mycket tanke bakom. Ska följa dina inlägg här med stort intresse!

    SvaraRadera