fredag 20 februari 2009

Division 6-spelare ska lyfta Malmö FF!

Dåliga mediekontakter, risigt spel i allsvenskan, missnöjda supportrar.
Men nu ska Malmö FF göra ett lyft.
Per Welinder, 42, är ny kommunikations- och marknadsansvarig i MFF.
Det är han som ska se till att MFF får bättre relation med medier och kontakter utåt.
Som en taskig före detta högerback - lagets klart sämste spelare enligt en bedömare ... - i division 6-laget Lokomotiv blir han knappast en utmanare till Ulrich Vincent i A-laget.
- Jag var den ende med fysik för 90 minuter. Det var nog därför jag fick spela, ingen annan pallade, säger Per Welinder.

Närmast kommer han från reklambyrån McCann i Malmö där han varit copywriter. Han har även erfarenhet från andra byråer och även SVT.
Som flitig skribent i forumet Himmelriket har han inte minst haft vassa synpunkter på MFF.
I en intervju nyligen sa han att MFF inte är i underhållningsbranschen.

Men hallå, visst är MFF i underhållningsbranschen!
- Nej det sa jag inte. Jag sa att MFF inte ”…är ett företag i underhållningsbranschen. Vi är en medlemsförening där alla ska känna sig delaktiga och stolta över MFF.” Och det är en rätt viktig distinktion. Vi som är medlemmar och supportrar lever med laget och klubben 24 timmar om dygnet. Därför gäller det att skapa samhörighet och stolthet över föreningen, och inte bara resultaten. Därför klarade vi t ex krisen 1999. Matchdagar är vi i underhållningsbranschen. Det är som man brukar säga examen, när representationslaget just representerar vår förening. Den bästa etiketten på vilken bransch vi är i tycker jag Pelle Svensson slagit fast – vi är i stolthetsbranschen!
Hur ska Swedbank Stadion fyllas om inte MFF spelar underhållande?
- Publiksiffran kommer alltid hänga ihop med resultaten. Alltid. Sen kan man diskutera vad som är underhållande fotboll, men vi kan nog enas om att vinst är det roligaste som finns. Det vi måste göra är att öka skaran som kommer oavsett motstånd och läget i tabellen. Den siffran kan vi påverka genom att just arbeta som en medlemsförening där alla som bryr sig också kan stolthet över klubben. Där man känner samhörighet med vår historia, vår framtid, vårt emblem, våra spelare osv.
Många årskortsinnehavare kom inte ens till matcher förra säsongen. Vilken match på Stadion förra säsongen tycker du var underhållande?
- Kalmar hemma är redan en klassiker. Sen var det något upplyftande över hemmaderbyt mot HIF, trots förlusten. Jag tyckte man kände vändningen redan där. Det var ett annat tryck i spelet och man verkade mer bestämda. Och sen kom ju resultaten.
Ska du också bli ”spökskrivare” för Madsen och Hasse Borg och medierådgivare innan de uttalar sig?
- Nej. Däremot pratar vi i ledningsgruppen ofta om hur vi ska förhålla oss till olika saker. Jag är fortfarande i ett lärande skede, så för min del handlar det mycket om att förstå hur det fungerar och ta del av all den erfarenhet som finns här uppe på kansliet. I dagsläget är det förmodligen bra mycket större risk för klavertramp när jag uttalar mig, än när någon annan gör det.
Madsen brukar kallas för ”Buffalo”. Kan det verkligen gå att styra honom...?
- Nej, det är inte heller mitt jobb. Däremot är han väldigt bra att prata med och har man en åsikt upplever jag att han alltid lyssnar.
Förra säsongen hade supportrar stora protester och banderoller mot MFF och ledningen. Vad gör du om samma sak händer i år?
- Beror nog på vad som står och på vilket sätt det framförs. Besvikelse känner alla när det inte går som det ska, det är naturligt, men träningarna är fel ställe att protestera på. Hur illa det än går, så är det på där man jobbar för att rätta till det, då blir det helt fel om man stör dem. Inte minst om det är ledningen man vill klaga på.
Vad ska en åskådare/supporter/medlem göra som är missnöjd med MFF:s spel och resultat?
- Tja, under tiden på Himmelriket vräkte jag väl ur mig en och annan bitsk krönika. Kastade årskort har ju också provats vid några tillfällen. Hela problemet med att vara supporter i motvind är att man är helt utlämnad åt något man inte kan styra över. Men man kan välja hur man ska förhålla sig till sin reaktion. Ska man ta motgången personligt, eller kan man distansera sig? Med det menar jag inte att man ska vara känslolös och inte bry sig. Det finns något uppfriskande i rejäl bitterhet, men jag menar att man kan bestämma sig för om hur stora uttryck det ska få ta. Som medlem har du såklart också möjligheten att ventilera dina åsikter på medlemsmötena.
Tränare kan snabbt få sparken om laget inte lyckas. Kan du också få det om du inte lyckas med ditt uppdrag?
- He he. Tränarnas anställningsform är lite annorlunda än min. Jag omfattas av det vanliga anställningsskyddet, men samtidigt skulle jag nog inte stanna på ett jobb där jag inte var välkommen. Eller där jag känner att jag inte presterar. Fast för säkerhets skull kan vi ju fråga Pelle:
- Klart du kan få sparken.
Jaha. Där ser man.

1 kommentar: