tisdag 26 januari 2010

Tidningschef 3: Lars Mohlin, Kvällsposten

Kvällsposten har alltid varit en dominerande kvällstidning i Sydsverige. Sedan november 1998 ägs tidningen av Expressen och är en edition av den.
På redaktionen i Malmö jobbar man hårt för att ge Kvällsposten en fortsatt sydsvensk och skånsk profil.

Lars Mohlin
tog över som chefredaktör i slutet av 2008. Han hade under många år dessförinnan haft roller som redigerare, nattchef och redaktionschef.
Mohlin är ytterst försiktig med att förändra en klassisk kvällstidning."Vi kommer att ta
marknadsandelar
av Aftonbladet"


Vad har du för mål och hur tror du att du lyckas?

- Kvällsposten ska vara Sydsveriges ledande nyhetstidning, och det tycker jag att vi är. Framgång i den här branschen mäts i antalet läsare och ekonomiskt resultat. På båda punkterna har KvP presterat bra de senaste åren. Jag är övertygad om att vi även framöver kommer att ta marknadsandelar från vår huvudkonkurrent Aftonbladet.

Förvaltare eller förnyare/tidningsmakare?
- Det finns många exempel på hur ”förnyare” gjort stor skada på svenska tidningar, så med ditt ordval ser jag mig mer som ”förvaltare”. Jag har stor respekt för det kunnande som finns på tidningen.

Förändringar du genomfört?
- Vi jobbar mycket med vår skånska identitet. Bilden av en kvällstidning skapas inte bara av innehållet i tidningen utan till stor del av våra löpsedlar. Vi har det senaste året fokuserat på att öka andelen löp med lokal prägel.

Färre fasta journalister och fler frilansare?
- Den allmänna trenden i Sverige (och världen!) är att redaktionerna krymper, och det gäller både fast anställd personal och frilansare. Så även på min tidning.

Hur behåller ni betalande pappersläsare mot fler gratisläsare på webben?
- Genom att erbjuda en välredigerad, lättillgänglig och extremt portabel nyhetsupplevelse till det facila priset av elva kronor. Papperstidningen är överlägsen webben på många sätt.

Var står din papperstidning om tre år - innehåll, upplaga, ägarförhållande?
* Innehåll - Fortsatt satsning på klassisk kvällstidning med mycket sport-, krim- och nöjesjournalistik.
* Upplaga - Tillsammans med kollegerna på GT och Expressen har vi då passerat Aftonbladet.
* Ägarförhållande - Bonniers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar