onsdag 10 november 2010

Traktorn - en trivselmaskin i jobbet

Traktorer är en egen värld. Entusiasterna har flera tidningar.
Och nu kommer en till: TraktorVärlden.
Här sätts människan i centrum. Tidningen vill ta läsaren på allvar med att både roa och informera.

Och de lyckas bra med det. Massor av färg, fyndiga rubriker och omväxlande texter och en layout utan onödig utsmyckning.
Människor är glada och leende. De njuter av livet i och kring sina traktorer - dessa är både trivselmaskiner och arbetsredskap. Det ges en inblick i hur den används.

Sveriges nordligaste potatisodlare uppe vid Polcirkeln leder det mesta av jobbet inifrån hytten.
En man driver samma gård som farfar och där traktorer varit en viktig del.
SM i plöjning har både skönhet och dramatik och en plats i VM i potten. Det körs rafflande racing.
Livet i en silo för spannmål - med kul rubrik: En god början på en öl - kräver traktorer för transporter.

ett helt uppslag fläker Sveriges största tröska upp sig. (bilden). Den är en turistattraktion i sig. Folk som kör förbi i bilar stannar och fotograferar underverket.
På ett gymnasium finns traktor på schemat. Tjejer och killar lyssnar och tittar på allt som beskrivs.

De riktiga nördarna blir också tillfredsställda.
Traktorer glänser - röda, gröna blåa. Inte ett spår av lera syns, även de räfflade däcken verkar nyputsade. Närbilder på motorer och detaljer.
Ibland en form av traktorporr. Och visst - när jag slår upp mittuppslaget slår det emot direkt: den skönaste tänkbara Volvotraktor - som inte finns! (bilden).
En tecknare har fått fria händer att visa hur en klassisk Volvo kan bli om den får utvecklas.
Men snart finns den nog på marknaden. När bilnördar drömmer om en Ferrari så kan väl traktornördar längta efter en läcker Volvo.

Bilbranschen håller sig med tekniska benämningar och fíkontermer som ingen vanlig bilägare begriper något av. Och traktorer är inte sämre. Titta på den här - New Holland T7070, AutoCommand, Blue Power med Maseratiblå metallicklack och skinnstolar.
Den har sexcylindrig dieselmotor av common rail-typ, 710 mm breda däck, terraglide framaxelfjädring om man inte väljer Super Steer för 28 000 kronor extra.
Den kan ha nio dubbelverkande yttre hydrauluttag, två av dem manövreras med en knapp på körspaken, fyra vippar i armstödet och tre med joystick. Monitorn kan fungera som gårdskontor…

Jag tror de har hittat luckan bland alla traktornördar.
Återväxten av läsare verkar också tryggas. Två juniorsidor finns med teckningar och ordlekar. Och samma förlag ger ut en barnbok om gårdens maskiner och traktorer - ”allt som låter och rullar”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar