torsdag 24 september 2009

Mycket Nära med "hokus-pokus"

Det lyser till nära i tidningshyllan och två personer riktar blicken mot läsaren.
Nära heter också tidningen.

Riktigt nära kommer man tre personer: Madeleine Walles som skrivit nästan alla artiklar, Erika Andersson och Benny Rosenqvist, två medier som finns på nästan alla sidor. Det blir mycket reklam för Erika och Benny. De får presentera sina verksamheter och teorier, de finns med på mängder av bilder, det går att få kontakt med dem och få råd och det går att vinna deras böcker .

Benny är ett medium som finns i flera sammanhang, han brukar ha rätt till 92 procent och han känner i tankarna sin döde morfar med i framsätet i bilen som en skyddsängel. Morfars råd har varit rätt många gånger.

Erika är 30 år och lanseras som ett nytt spännande medium. Hon har kontakt med de döda på Andra sidan.
Där, på Andra sidan, finns himmelriket som ingen behöver vara rädd för att möta efter döden. Det är en plats med strålande ljus och ett vackert landskap. Men efter en tid vill de flesta återvända till jorden igen.

En kvinna berättar att hon ser spöken och hör knackningar i väggar och golv. Benny och Erika kommer på besök och förklarar allt. En gammal dam i vit särk som spökat åker ut till Andra sidan genom en tunnel och en gammal man som också härjat blir hämtad av sin son.
Sen viskar Benny ner i ett glas vatten, kvinnan dricker upp vattnet för att genomgå en reningsritual.
Efter två veckor är allt lugnt, inga knackningar hörs och kvinnan sover gott.

Malin Berghagen blir stark och trygg med yoga, Christina Schollin tackar sina änglar för att hon lever, en 44-årig kvinna som var sambo blev blixtkär i en 31-åring och följde sitt hjärta.
En annan kvinna säger sig kunna tala med djuren. En lär ut astralresor, att låta själen resa iväg medan kroppen är kvar på jorden.
En frisör blev medium genom att lära sig lyssna på sin inre röst.

Man får lära sig telepati och att testa sin fjärrsyn. En amerikan lär ut healing, magiska händer och möten som påverkar kroppen på de mest otroliga sätt. Funkar det inte på en person, så testa på katten.
Det är nästan uteslutande kvinnor som lär ut och är mottagliga för budskapen.

Och så Heikki Vesa - denne siare och astrolog som har sina ”aningars aningar” om det mesta i livet. Han är lika underhållande bara man tar pauser från honom ibland. Även en kvällstidning har använt Vesa för att öka upplagan. I Nära ger han de vinnande spelråden. På lördag bör jag ha chansen till klippet på Lotto om jag har numren 25 och 7. Jag är inte ensam om numren, Stenbockar kan konkurrera med nummer 7. De får dessutom tips om de andra sex rätta siffrorna.

Dessutom spår han om hur det blir 2010: räntan börjar höjas lite nästa år, tillväxten blir två procent, Swedbank klarar smällarna i Baltikum, kommunanställda kan känna sig säkrare på att behålla jobbet än industriarbetarna som går ut i arbetslöshet, kapitalismen går starkare ur krisen till missnöje för vänstern, semestrarna blir dyrare och under mandatperioden kommer vi att folkomrösta om euron - det blir ja.
Vesa kanske blir ett hemligt vapen för Reinfeldt eller Sahlin…

Nu ska det inte ironiseras över Nära. Den har nog träffat rätt mot sin målgrupp. Nära kommer riktigt nära sina läsare. Artiklarna är lättlästa, texterna har ”rätt” längd och layouten har egen profil.
Men hela tidningen känns som en produktkatalog för personer som försörjer sig på denna ”hokus-pokus”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar