måndag 28 oktober 2013

30-åring vill få en vuxen stil

30 år är en vanlig ålder för småbarnsföräldrar.
Kanske känner de sig slitna. Behöver få lite färg, skala bort plotter och gulle-gull, skapa struktur, bli lite snyggare och tagna på allvar...

Nu ska detta helt kopplas till en tidning:
Föräldrar & Barn. En 30-åring som fått en ny stil som det beskrivs ovan.
För detta har Sveriges tidskrifter nominerat tidningen till ett pris för årets omgörning.


När jag håller tidningen i handen andas den klass. Lite större format, limmad rygg, tung, färgstark och fint halvmatt papper.
John Bark (bild t h) har varit inblandad vid omgörningen. Bark är oftast påverkad av den amerikanska magasinstilen.
- De nya ägarna ville skapa en ny typ av föräldratidningar. Magasin som tog läsarna på allvar med inriktning på fördjupning, säger John Bark.
 
De många färgerna gör att tidningen har barnasinnet kvar. Nästan alla rubriker går i rött, grönt, lila och orange. Versaler blandas ofta med en avbrytande kursiv stil.
I rubriker och de stora ingresserna, är det tätt mellan raderna, de nuddar nästan med varandra.
- Eftersom det ändå är mycket plock och friläggningar är det bra att hålla ihop bitarna så det blir tydligt. Bara inte bokstäverna slår i varandra. Det skapar tryck och kontrast också, säger Bark.


Texterna har ett lättläst typsnitt. Jag hittar inte ens min käpphäst, bleka seriffer, att reta mig på. Där de finns är det ok.
Kursivt - svårt eller lätt för ögat?
En del kortare texter är i kursiv halvfet. Tydlig svärta, men ändå lite ovant för ögat. Jag hade nog valt en rak stil och inte alltid halvfet. 
Alla textspalter har ojämn högerkant.
- Ojämn höger är alltid mer gynnsam för typografin. Numera är ojämn högerkant tecken på opinion och tyckmaterial som det var förr, i alla fall i dagspressen, säger John Bark.

 
Barn finns i de flesta bilder, friläggningarna är många och teckningar också. Lite ska det väl tolkas som lekfullt. Ändå inte så plottrigt. Luft används för balansen.
- Jag ville ha färg, form och typsnitt som tilltalar vuxna. Inte så mycket rosa, ljusblått eller sånt som är babyfärger. Föräldrarna är läsare, inte de minsta knoddarna, säger Bark.
- Det är ett misstag många tidningar i den här genren gör, designar för småkidsen (tror man) med mjukisdesign.

 
- Mina idéer är att form ska vara rak, tydlig, enkel och läsvänlig. Givetvis är vi i underhållningsbranschen, så det ska ligga i tiden och vara tilltalande snyggt, säger Bark.
En del har ändrats från Barks grundstil.
- Det ska man göra. Föräldrar och Barn har en duktig AD som utvecklar tidningen på sitt sätt.
14 november får vi se om tidningen vinner pris för sin omgörning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar