onsdag 2 oktober 2013

Plats i gruvjobbarens ficka

Hjälm på och så dyker vi ner i underjorden.
Därifrån finns mycket att rapportera om.
Varje vecka sju gånger om året.
Det låter motsägelsefullt.
Veckobladet heter LKAB:s personaltidning.

Formatet är 17 x 24 cm, lite större än A5. Det ska vara perfekt för att slinka ner i gruvarbetarens bakficka. Pappret är extra tåligt mot smuts också. Om nu någon läser tidningen nere i gruvan. Kanske funkar den inte helt perfekt i pannlampans sken. I dagsljus känns den bra, både att hålla i handen och för ögat - och att stoppa i bakfickan också. Med 20 sidor blir den inte alltför otymplig.

 
Nu är inte alla artiklar nerifrån gruvan även om många personer har hjälmen på i bilderna. Att det är en personaltidning lyser lång väg. LKAB nämns i alla artiklar och ofta flera gånger. Texterna har en ton i den stil som kommer från en informationsavdelning. Allting går bra, folk trivs och gör karriär. En gruvstart som fördröjs verkar vara enda bekymret i höst.

Tidningen
fick ny form för ett år sen, skapad av Tony Henchel. Han gjorde även Värdsnyheter i Göteborg (i förra inlägget).
Två små likheter känner jag igen i tidningarna. Överst på varje sida ligger samma ämnesrad där det aktuella är markerat i mörkt. Stora citattecken är ett annat.
Nu är det långt mellan Kiruna och Göteborg och inga ”vanliga” läsare lägger märke till så små detaljer.

 
En liten miss kan jag notera: vit text infällt i bild med ljusblå himmel är svårläst (bild ovan). Nedre delen försvann nästan helt. Även avdelningen Sovrat (bild nedan), med program och personnytt, känns blek och kunde haft ett kraftfullare typsnitt.
 
Vi får se om det stör juryn av Publishingpriset. Veckobladet är nominerad som en av fem att vinna som bästa personaltidning. Formen känns bra och det är attraktivt förpackat.

Fotnot: Vad LKAB betyder brukar ofta dyka upp i frågesport. Loussavaara-Kiirunavaara Aktiebolag är rätta svaret.

PÅ MÅNDAG: En vinnare av Publishingpriset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar