torsdag 8 januari 2015

Medieenkät 2015: Pelle Andersson


Pelle Andersson startade Metro tillsammans med två vänner.  I dag är han styrelseordförande i byrån A4 som gör tidningar, driver hela tidningsprojekt och även konsultar i webb och grafisk profiliering.

"SvD på papper

bara i helgerna"

* Tror du någon papperstidning under 2015 kommer att dra in delar eller hela upplagan och föreslå läsarna att välja digitalt? 
- Om Svenska Dagbladet gör det 2015 eller 2016 vet jag inte, men förr eller senare kommer de att dra in papperstidningen måndag till torsdag, och ge ut den fredag-lördag-söndag enbart. Den utvecklingen/avvecklingen inleddes för flera år sedan, och det är bara en tidsfråga när hugget kommer. Vi får se om de samtidigt drar in den olönsamma distributionen utanför storstadsområdena, eftersom de ännu inte lyckats skrämma bort alla med den dyra utanför-tullarna-prenumerationen. Och detta trots att det på många ställen betyder att prenumeranterna får helgens Svenskan på måndagen…

*  Gunilla Herlitz tror att kvällstidningar blir de första som lägger ner pappret. Vad säger du om det? 
- Om Gunilla Herlitz kan fatta beslutet själv, så blir det säkert så. Fast jag betvivlar det, eftersom lösnummerupplagan på papper fortfarande är avgörande för kvällspressens ekonomi, oavsett vad science fiction-läsarna tycker. Och Expressen behöver nog byta chefredaktör först…
* Ser du någon nisch för en ny papperstidning?

- Ja.

* Vad händer med Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet? 
- Se ovan. Fast utgivningsdagar och distribution åsido, så är ju det mest intressanta det växande journalistiska gapet mellan de två morgontidningarna. Medan Svenskan hela tiden utvecklar sin journalistik och överraskar med såväl egna avslöjanden som nya metoder att göra tidning (på såväl nätet som i tryck) stampar Dagens Nyheter på samma väl upptrampade fläck. Det känns som om tidningen jag lämnade 1988 inte kan frigöra sig från sig själv, utan förblir en spiral som ständigt kröker sig inåt.

PÅ FREDAG: Patrik Hadenius, Språktidningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar