fredag 9 januari 2015

Medieenkät 2015: Patrik Hadenius

Vad kan hända bland papperstidningar under 2015?

Patrik Hadenius är chefredaktör för Forskning och Framsteg och även Språktidningen som blivit en framgång. Han ligger även bakom nya tidningarna Modern Filosofi, Modern Psykologi och Världens djur.

"Det kommer säkert fler 

nya tryckta tidningar"

*Tror du någon papperstidning under 2015 kommer att dra in delar eller hela upplagan och föreslå läsarna att välja digitalt?
- Ja, jag gissar att det kommer att hända. Kanske ytterligare någon IDG-titel.


*Gunilla Herlitz tror att kvällstidningar blir de första som lägger ner pappret. Vad säger du om det?
- Det verkar sannolikt. Men det dröjer nog längre än vi anar. Som marknadsföringskanal är den tryckta tidningen i kiosken rätt mycket värd, och därför kan man fortsätta producera en billig och bra pr-produkt. Men räckvidden når man på nätet.


*Ser du någon nisch för en ny papperstidning?

 - Ja, det kommer säkert fler nya tryckta tidningar. Det är en felaktig tanke att inte tryckta tidningar och tidningar på nätet kan existera samtidigt. Det vore som om inte radio och tv kunde finnas samtidigt. Jag gissar att det kommer fler tidningar inom smala, nördiga, nischer, producerade av kunniga redaktioner.

*Vad händer med Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet?
- Ingen aning. Men om de satsar på journalistik som folk vill läsa och är beredda att betala för, ja då kan de leva vidare. Men det vill ju till att både de själva, läsarna och annonsörerna tror på det. Just nu verkar lite för många vackla i denna tro. 


PÅ MÅNDAG: Viggo Cavling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar