måndag 2 mars 2015

Frisk satsning på Hav & Vatten


Pappers-
tidningar har fortfarande flyt!
Hav &
Vatten heter en ny tidning som kom i dagarna.
En överraskande frisk tidning när man ser var den kommer från:
Havs- och vatten-
myndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten är en ny ung statlig myndighet. Från myndigheter kan det levereras en hel del både tungt och tråkigt. Med en ung fräsch ton bryter Hav & Vatten den linjen. Tidningen speglar inte nödvändigtvis myndighetens åsikter, står det i redaktionsrutan.

Ett piggt format – lite kortare och bredare än A4 - gnistrande vitt papper, inte för långa artiklar i en snygg layout. Allt har fått ett journalistiskt stuk, långt från torrt myndighetsbruk. Bara 36 sidor utan några annonser. Här har de fått in mycket nytt på lätt sätt.
Fräsch öppning på sidorna 2-3
Redaktionen verkar se faran i vad de gett sig på.
”Va? En gratis papperstidning? Då måste det vara reklam. Jag tar med den ner till återvinningen”, skriver ansvarige utgivaren Maud Larsen, med ironi.
Någon brist på självförtroende ska de inte ha! Det här är en ”riktig” tidning, som bör locka många intresserade läsare, långt fler än de utvalda som får första numret: de om vet en del om vatten, fattar livsviktiga beslut för kommuner, konsulter och andra som har det i sina jobb.
En nyhet presenteras redan på sidan 4 med rubriken: Hönsskit renar avloppsvatten.
Lite kvällstidningsstil – men inte en ens kvällstidning hade använd ordet ”hönsskit” i rubriken.
Raka och klara till artiklar med aktuella ämnen hakar på:
Nylonpåse skonar laxar vid odling, båtägare ska övertygas om att byta ut skadlig bottenfärg som förstör vattenmiljön, finsk teknik räddar sur jord, vårt rena dricksvatten blir dyra droppar i framtiden.
Varning för höjt vattenstånd.
Största reportaget är varningen inför framtiden att havsvattnet kan komma att stiga med en meter. Kommuner förbereder med åtgärder.
(Jag bor bara ett stenkast från Öresund. Där har en skyddsvall fått byggas inför hotande vattenhöjning. Någon sådan syns dock inte. Snarare tvärtom – det är lågt vatten. Det märks vid försommarens dopp vid bryggan. Vattnet når knappt över anklarna. Först i augusti stiger höjden lite. Beror det på säsongbundna havsströmmar – eller helt enkelt att danskarna snor vattnet?
Kanske ett ämne för Hav & Vatten att reda ut i en kommande artikel.)
Enda personintervjun är med miljöpartiets Åsa Romson, klimat- och miljöminister i regeringen och vice statsminister. Romson ”... både låter som en politiker – hon kan prata, mycket – och inte” står det i texten.
Intervjun är kring hennes ämnesområde, men på sista raderna kommer något personligt:
"Jag har kustskepparexamen, men jag är fortfarande dålig på att fickparkera”.

Myndigheten redogör i HaVNYTT
Längst bak kommer blocket HaVNYTT på blå sidor – havsblå, en ljus sommarfärg - med korta nyheter. Detta är myndighetens officiella linje.
”Här talar myndigheten” skriver generaldirektören.
Språket är betydligt torrare, notiserna korta i en tät förpackning.
Flera inlägg bör vara tips till kommande reportage och få lite piggare presentation.

Hav & Vatten är en fräsch tidning, lite som porlande friskt vatten.
En tidning i dag måste vara nischad mot en grupp läsare som har ett specialintresse. Här bör finnas många fler än de ”utvalda” – alla som bor nära havet liksom båtägare bör gå att fånga in.
Tidningen finns också att läsa digitalt, för den som vill avstå pappret.
Rent vatten - dyrt i framtiden.
Offside press har svarat för det redaktionella, både text och layout, och de har gjort ett bara jobb! Några grafiska signaler kan jag känna igen från andra av deras tidningar, men det är inget som ”vanliga” läsare noterar, troligen inte heller kommunala och statliga tjänstemän.

"Är det då någon som vill läsa vår tidning?", undrar kommunikationschefen Maud Larsen.
Absolut! Det bör det vara! Inte bara de som jobbar inom området, utan många fler.
Snyggt och lättläst, gratis, fyra gånger om året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar