måndag 23 februari 2015

Lite blekare men ändå glans kring att bo i HSB

En nydesignad tidning möter våren och sina läsare.
Hemma i HSB har fått ett litet lyft. Nytt mindre format och nytt papper.
"Ny design" står det diskret, knappt synligt på omslaget. HSB är kanske känt för att vara diskret och "vanligt".
Spoon har gjort tidningen, en av många de levererar.

Pappret är matt, blekt och Svanenmärkt. Jag brukar tycka det är bra när en tidning vill skapa profil med sånt papper. Läsarna kanske tycker att det ser "billigt" ut och att det är glassigare med blankt papper. Lite enkelt är det, men trycket för bilderna är bra och texten hyfsat lätt att läsa. Jag föredrar gärna något större stilgrad än här, där det kanske är 9 punkter. Texterna är också föredömligt korta. De flesta artiklar slutar på en sida eller uppslag.
Irriterande är det när de lägger en tunn och liten stil i Seriffer i en grå/svart eller grön platta med vita bokstäver. Knappt läsbart!
Lyxigt i New York
Innehållet är inte direkt "diskret eller vanligt HSB". Besök görs hos familjer som slagit sig ner i tre storstäder: 
En stylist i New York som har en hyresrätt på 110 kvm med takterrass och utsikt över Central Park. Hyran nämns inte, men i grannhuset kostar den billigaste lägenheten 10 000 dollar i månaden!
I Berlin bor en journalist med make anställd på Lufthansa. De köpte en lägenhet för 3.5 miljoner i de gamla arbetarkvarteren, numera trendiga.
En entreprenör har slagit sig ner i ett av Paris mest trendiga kvarter där de hyr en lägenhet. Priserna för en bostadsrätt är annars 80 000 kr per kvm.


Artisten Love Antell berättar mest om sin nya skiva och kommande turné, men säger att att trivs med att bo ett "vanligt" och HSB-nära område och inte skulle trivas i ett villakvarter.


En hel del handlar om ekonomi. Försäkringar för dummies i sex klara punkter (bild ovan), men kanske lite gråblekt uppslag med enkla teckningar.
Mer färg är det i teckningarna längre fram där vardagsekonomi och lån för lägenhetsköp reds ut (bild t h). Mest är det ord, kanske skulle det också här varit i klara punkter.
Teckningar dyker också upp som illustrationer i artiklar om nybyggda hus.


Resten av innehållet är direkt medlemsriktat och med en del medlemsförmåner, som jag inte direkt tycker när någon förmån. HSB-medlemmar bör nog kolla vad marknaden ger för alternativ. Samma kan gälla en del annonser med rabatter.


Tidningen har gjorts om för att "ge er medlemmar ett så bra och välpaketerat innehåll vi bara kan", skriver riksredaktören Jenny Ludvigson och tillägger: Hoppas ni gillar det!
Det gör de säkert, för välpaketerat är det. Hur läsarna gillar det kan bero på hur de tolkar pappret.
En del reportage ger intryck av att bo i HSB är lite trendigt och vissa kvarter är eftertraktade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar