måndag 9 mars 2015

Dans - utan fart oc glädje

Dans - helt rätt när Let´s dance har dragit igång i TV4 och engagerar tittarna.
DANS - tidningen för rörlig scenkonst - har knappast någon koppling till rörelserna i tv-rutan.

Dans på scen är ofta tempofyllt och färgstarkt för ögat.
Tidningen är tvärtom: ingen upplevelse för ögat, långa tunga artiklar på mellan 2 till 4 sidor där texten helt dominerar och tränger undan små bilder.
Texten är liten och blir tråkig och tröttsam för ögonen. På sidan 2 behövde jag nästan ta fram förstoringsglaset för att kolla redaktionsrutan och några bildtexter. 
Omväxlande är texten på tre eller fyra spalter per sida. Vid smala fyra spalter kan det vara en decimeter långa stycken utan att börja på ny rad.

Layouten är stram. Små rubriker ligger konsekvent överst på vänster sida, ibland bara en rad.
Tungt, tungt.
Bilderna är helt från scenerna, fina och färgstarka i sig. Några av bilderna borde dragits upp större och gett mera kraft åt sidorna och balans mellan alla texter.
Som någon kompensation för de många små plottriga bilderna ägnas hela mittuppslaget åt tre färgstarka bilder när ett gäng cirkusartister gjorde en megaföreställning med mycket pyroteknik utomhus på Grönland.
Cirkuskvinnor.
De flesta tidningar brukar inleda de första sidorna med plock och korta notiser. Dans gör tvärtom. Plocket hamnar nästan sist. I stället inleds det med fyra och ett halvt sidor reportage om skickliga cirkuskvinnor. Många bilder gjorde det inte alltför tungt.
Färgstarkt från Grönland.
Resten blir tungt kring intressanta ämnen:
Som en koppling till terrorattacken i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo beskrivs om hur bild och dans skapar parodi, karikatyrer och satir som ger lite eftertanke.
Ett svenskt Julia och Romeo uppförs i Paris, en kvinnlig dansare berättar om sitt jobb, Göteborgsoperan satsar på en kontroversiell koreografi i ett uppförande i vår. En magnifik utomhusföreställning på spelades upp på Grönland. Fatta är en kampanj för att ta upp sextrakasserier inom dans.
Intressanta artiklar, men tunga. Alla texterna borde varit kortare och rappare och bilderna bättre utnyttjade.
Bland det lättlästa: en dansares liv
Övningar vid värk
En artikel kanske Stenmark och de andra i Let´s dance kan ha nytta av. Värk i huvudet och armarna är något som kan uppstå när armarna ska hållas stilla i en position. En cirkelövning med sträckta armar kan lösa det. Stå med höftavstånd mellan benen, slappna av, sträck ut armarna åt sidan, andas djupt in genom näsan, håll andan, andas ut långsamt med sssss-andning och gör åtta cirklar framåt på en utandning. Gör uppemot 30 repetitioner, alltså 240 cirklar...

I Let´s dance ger juryn betyg med nummerskyltar från 1 och 10.
Jag lyfter för tidningen Dans upp skylten 1 och säger: ”För tungt och svårläst. Lyft fram glädjen och färgen i dansen”.
Hur läsarna reagerar kan vara annorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar