måndag 14 januari 2013

Medieåret 2013: Pelle Andersson, A4

Pelle Andersson är styrelseordförande i A4 som arbetar med design och utveckling av dagstidningar och magasin. Pelle var med och startade gratistidningen Metro.
- - - - - - - 

"Skola, vård och omsorg är nischer för nya tidningar "

*Vilka tidningar tror du kommer att läggas ner/slås samman under året? 
- Veckans Affärer, ett par tidningar inom motorsegmentet, någon heminrednings-
tidning, en mattidning läggs ner. Dagspressen överlever, med ett nödrop. Ett par fackliga tidningar går ihop. Men det blir fler nya titlar än tidningar som försvinner. Kundtidningarna blir mer professionella och säljs i ökad utsträckning, i kombination med direktadresserad distribution.

*Hur klarar sig de klassiska familjetidningarna? 
- Hyfsat, tror jag. Årsfacit slutar på svagt minus för segmentet, men ett par framgångsrika one-shots väger upp upplageförlusterna för förlagen.

*Vad kan papperstidningar göra för att behålla läsarna?
- Nätet är fantastiskt och överlägset pappret på flera sätt – men det motsatta är också sant! När redaktörerna väl börjar tänka på det sättet (och det finns redan hopp) så satsar tidningarna på lustfylld läsning, tilliten till den goda texten kommer åter, analys och eftertanke tillåts ta plats och "metrofieringen" som trend förpassas dit den hör hemma – till Metro. Dagspress som vågar vara lokal, magasin som förstår att smal och nischad inte är skällsord utan livsnödvändighet, organisationstidningar som förstår att bli oumbärliga för sina ägare och läsare... det finns framgångar att skörda, och åkrarna ligger nyplöjda och väntar på att idéerna ska gro. Och med ökad kvalitet finns också goda skäl att ta mer betalt.

*Se två år framåt - var står din verksamhet då? 
- AWXT4 omsätter 50 miljoner, vi producerar ett antal magasin på uppdrag, gör webb, designprogram – och kundtidningar! Kanske finns företagsgruppen som en del i ett större sammanhang, i ett förlag.
* Hur går det för Expressen/Aftonbladet?
- Bakåt. 

* Hur tror du samarbetet mellan Dagens Nyheter och Sydsvenskan kommer att bli?

- Money talks, i detta fall genom Gunilla Herlitz.

*Ser du någon nisch/ny tidning som har en god chans att etablera sig? 
- Förutom de som vi är direkt engagerade i, förstås, så tror jag på nischer som skola, vård och omsorg. Det är områden som kommer att dominera valrörelsen, eftersom det är dessa frågor som ligger närmast hjärtat för alla oss som har barn, föräldrar och ibland måste gå till vårdcentralen (här skulle jag kunna göra en längre utvikning om min privatiserade vårdcentral, men avstår av omsorg till läsekretsen). Det är livsviktiga områden, som är alldeles för avgörande för att lämnas till politiker, eller "marknaden". Dagens Samhälle är bra, men det finns plats för fler i detta segment. Det gamla begreppet OPAL kanske också borde dammas av, "Older People Avtive Lifestyle" alltså, äldre som är friska och ganska välbeställda, och väl hemmastadda på såväl nätet som i tidningshyllorna... kanske finns det utrymme för en OPAL-tidning bredvid Veteranen och de andra?

*Vilka råd har du till unga nyutbildade journalister?
- Ha en plan B. Rörmokare, elektriker, servitör, vårdyrkena – en extra utbildning och du kan både bli expertskribent och ha ett säkert jobb när det krisar :-)

ONSDAG:  Jag själv spår... sen är det slut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar