måndag 14 november 2016

Klurig skåning kastar sig in i jultidningskampen

Jultidningarna är här. Kalle Anka, Åsa-Nisse, 91:an, Kronblom, Fridolf och de andra välkända får i år en vass konkurrent:
Nils-Ude – en genuin sydskånsk figur - kommer med sin egen
Julatidning.
Bakom den ligger Lars Yngve, i sig själv också en sydskånsk profil.

En dag när Lars Yngve slog huvudet i köksluckan fick han en uppenbarelse: Nils-Ude skulle få en egen Julatidning!
Lars Yngve                          Foto: Inge Naning
Nu är den ute i handeln. 92 sidor i ett klassiskt format och utseende med teckningar av Martin Reslow. 
- Jag är jättenöjd, den blev precis som jag vill - fast ännu bättre än jag trodde. Jag får dagligen positiva reaktioner och glada tillrop från läsare och affärer som säljer tidningen, säger Lars Yngve.
- Nils-Ude är universell, gränslös och finns i någon form inom alla människor, har jag märkt. Jag har dock vågat ge min Nils-Ude en röst som talar till folk i alla åldrar och kön, oberoende social tillhörighet, det tycker jag är bra.


Julatidningen är laddat med ”landsbygdsaction i ultrarapid” och ett ”manga fårr Ståkkholmare!”.
För de sistnämnda kan tidningen vara knepig. Språket – en variant från sydöstra delen av Skåne – är inte helt lätt att läsa.
Textrutorna är lite längre. Små noveller har delats upp till tecknade rutor. Ett genuint språk kommer oftast bäst fram i korta pratbubblor. Det känns lättare på de sidor med traditionella strips och rappa repliker (bild nedan).

Även för icke Stockholmare kan det vara svårläst. De som kan hamna i riskzonen som målgrupp läsare är bred. Här räknar Lars Yngve upp allt från hammockgungande slöfockar till människor med fågelbofrisyrer och glasfiberull i kalsongerna.
- Vår humor är roligare, vassare, finurligare, mer eftertänksam och mer godhjärtad än humorn generellt sett är i resten av landet.


Julatidningen är inte bara tecknade serier. Lars Yngve blandar med nya inlägg av favoriter från hans förra tidning, Nya upplagen, som horoskop, Adi S., TestFnisse, Kära Hjärtanes och Doktor Hall. 
Jonas Hallberg skriver flera noveller och Jan Sigurd bidrar med många humoristiska notiser.
Däremot passar inte svartvita teckningar av Lars Sjunnesson in (bild ovan t h). Både svårtolkade och brist på humor.

Nils-Ude lär även ut engelska – som den här:!
*Det ger jag sjutton i!
*I give seventeen in that!


Nils-Ude bygger på Lars Yngves morfar. Med ett eget språk och humor fångade han det unga barnbarnet som sakta sög åt sig. Allt mognade med åren. 
*Kommer du att lära dina egna barnbarn samma språk? 
- Absolut, det ser jag som en självklarhet. När de, på min ålders höst, hört mig sitta men munnen full av en tand och gagga på dem med min dråpliga historier och en humor som de troligtvis inte uppskattar i ung ålder, och jag inte finns längre, så ska de kunna läsa böckerna och förhoppningsvis minnas mig med värme och ett glatt leende.


Det blir dock inte mera med Nya upplagan, en papperstidning med kulturinriktning och lite längre tunga artiklar, ofta av välkända skribenter. 
- Nej aldrig, jag har lämnat Nya Upplagan bakom mig. Men väldigt ofta kommer folk fram till mig och säger att de saknar tidningen.
- Jag har absolut ingen längtan efter att börja skriva något nytt igen. Jag jobbar som lärare på Färsingaskolan i Sjöbo och trivs storartat.
Han nöjer sig med att följa sin lokaltidning Ystads Allehanda.
- Den är bra. Mer lokaljournalistik åt hela landet, typ!
Nils-Udes Julatidning blir nog en vanlig julklapp i sydöstra Skåne – och kanske också hos några av de många ”Ståkkholmare” som häckar på Österlen under sommaren. Läsningen bör räcka över julen och en bra bit in på nya året.
Priset på 100 kronor är dock inte riktigt uppdaterat. En populär 9-siffra hade varit bättre – som 99 kronor. Det låter billigare och hade nog Nils-Ude gillat.

1 kommentar: