måndag 21 november 2016

Pensionärer behöver ett fräschare stuk

Pensionärer kör med gasen i botten. Många av de nya yngre är ofta väldigt aktiva – här och nu.
här&nu heter Sveriges kommunal pensionärers förbund - SKPF medlems-
tidning.
Hur är det då med tidningen? Gasar den på?
Ja lite, men den kan öka farten och bli roligare! 
Lite är den på väg. Omslaget ser ganska bra ut med en snygg logo och en kraftfull rubrik. Huvudpersonen i bild är racingkungen Erik Berger, 91 år. Längst upp i hörnet är signalen på att nya tider väntar: Rock är den nya pensionärsmusiken!
Det är inte längre Calle Jularbo, Harry Brandelius eller Ulla Billquist som är favoriterna. De som nu är på väg in i pensionärslivet skapade sin musiksmak på 50- och 60-talet när de själva var i ”rätt” ålder då.
Bruce Springsteen, 67 år, drar fullt på Ullevi i Göteborg varje år och hans musik drar snart in på ”hemmen”. Tidningen pekar också på att Madonna och Bono kan stå på tur.
Huvudpersonen från omslaget, Erik Berger 91 år, är världens äldste aktiva racerförare, enligt Guiness rekordbok. Han gjorde nyligen comeback på racingbanan – bara för att avsluta. Han tänkte sluta när han fyllde 90 år, men tyvärr kraschade han då. Och det var ju ett snöpligt slut.
Så det fick bli en comeback för att sluta med flaggan i topp.
En femte plats i sista loppet är Erik nöjd med.
Reportagen om rockmusiken och Erik är också de som i formen har mest fart.
I övrigt finns en hel del att ta tag i. Precis som med musiksmaken har de nya pensionärerna en annan syn på form och layout.


Nu är det inte helt lätt att ”snygga till” tidningen. Ämnena kan vara tunga och bilderna är mest porträtt av personer eller någon rörig gruppbild.
Inledningen av tidningen speglar av vad många före detta kommunalanställda upplever: att pensionen är dålig (bild nedan). Många söker sig till stadsmissionen för gemenskap och billig lunch.
Bilderna om att bygga upp kraft i vaderna var lättsam, men artikeln efter, om en personlig tränare som lockar pensionärer till styrkelyft, blev väl tung. En positiv sak som kunde fått en lättsammare presentation.


Även övrigt innehåll blir stramt och tungt med mest text och en porträttbild på en person. Inte helt lätt när förutsättningarna är så. Ett försök gjordes i artikeln om att kolla hur det gått med Löfvens vallöften (nedan). Löftena delades in i block med kommentar på vad som gjorts. Enkelt för ögat att fånga in, men kunde ändå fått en fräschare presentation.
Många annonser gör att flera artiklar får ett begränsat utrymme som begränsar layouten.

Annonserna speglar också pensionärslivet. Är du pigg och rask vill du ut och röra på dig. Elva olika annonser lockar till resor, allt från kryssningar och spa i nära vatten till äventyr längre bort i Thailand, Sri Lanka och New York. 
En som inte behöver tänka på att resa bort är Regina Massa, 64, i Brasilien. Hon var bara 48 när hon gick i pension och lever i dag ett fantastiskt liv.
Motsatsen i annonser är hjälpmedel: stödstrumpor, västar, olika fordon och läkarvård.
Ett ”exklusivt erbjudande”, som följde med på ett särskilt kort, var ett välkomstpaket värt 378 kronor (t h). Den som fyller i och sänder in beställer samtidigt en prenumeration på lottpaket för 160 kronor i månaden. Lite smålurigt.


Pensionärer är nog en grupp som fortsätter läsa tidningar och inte tar så mycket från datorn.
Precis som rockvågen drar in i pensionärsbostäder, så kan en frisk vind svepa fram över formen av här & nu. För även de nya pensionärerna vill nog ha lite mera rockmusik över sin tidning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar