måndag 3 november 2014

Mycket filosofi i litet format

Vad är smuts?
En upphittat Trisslott.
Tintins framfart i Afrika.
Att våga ta debatten med extremister.

Fyra olika ämnen som kan leda till tankar och filosofi.
Filosofi heter en ny tidning som tar upp ämnena ovan - och många andra frågor.
Livets frågor är oändliga och på 90 sidor ger Filosofi mycket att tänka på.
Olika ”tunga” filosofer och experters tankar lyfts fram som lösningar.


Det ger en bredd i artiklarna för filosofi är sällan raka svar.
En tredje väg finns alltid och det är temat i en artikel.
Bara en liten öppningsrubrik signaler om det svåra:
”I Sverige för den existentiella psykologin en undanskymd tillvaro. Psykodynamisk och kognitiv terapi dominerar. Men är det dags nu - för en mer filosofisk tredje väg?”


Nu är inte alla ämnen tunga. Kändisar finns också med.
Claes Hultling, som blev förlamad vid en dykolycka för 30 år sedan, har haft lång tid på att filosofera över hur livet kunde blivit.
Sigge Eklund och Alex Schulman är två medieprofiler som nu förbereder en show om livets mening. Sigge söker balansen, Alex euforin. Något riktigt gemensamt svar kommer de inte fram till.


Power walk är en trend i dag. Den fungerar även bra för att filosofera kring saker. Bara en nypa frisk luft räcker inte. Längre promenader i långsamt tempo krävs för att släppa fram de fria tankarna.
Räcker det här för en hel tidning? Bara två annonser och flera egna säger att det krävs många prenumeranter och lösnummerköpare.


Jag gillar den här typen av små tidningar. Behagliga  handen, ofta lätta att läsa. Med rätt nisch och målgrupp kan det lyckas.
Bakom tidningen ligger Patrik Hadenius och stiftelsen Forskning & Framsteg och tidningen med samma namn.
Hadenius ligger även bakom de nya framgångsrika Modern Psykologi, Språktidningen och Världens djur.
Här finns en näsa för att skapa nya pigga tidningar.


Grafiskt ger det inte utrymme för något flyhänt, men allt är lätt presenterat. Bilderna  är många och bra då det finns flera personporträtt. Texten kunde kanske haft en större grad. Små tidningar i formatet kryper ofta texten för att det inte ska se för ”klumpigt” ut.

Hur var det då med Trisslotten som nämndes i början? Om någon hittar lotten på gatan, skrapar i TV4:s Nyhetsmorgon och kammar hem 10 000 kr i månaden i tio år, så ger det förstås ett dilemma. Någon annan hade köpt lotten.
Tre filosofer gav sina olika lösningar.
Filosofen Platons bror, Glaucon, ger nog ett svar som många kan tänka sig: Människan längtar efter makt, rikedom och njutning. När ingen någonsin får veta och ingen tar uppenbar skada, är det bara att hämta hem pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar