måndag 17 november 2014

Piggt om ön som vill ha fler inflyttare

Alla verkar vilja till Gotland - på sommaren. Alltid i topp på önskelistan över semestermål. Men resten av året..?
GotlandsMAGASINET är en pigg liten tidning som håller drömmarna om ön vid liv.
Syftet är att få fler att flytta dit.

De som flyttat har hittat ett lyckligare liv. Varje artikel speglar att drömmen uppfyllts.
En ljudtekniker i musikbranschen satsade på fiskelyckan och har nu ett företaget i den branschen, sommargotlänningarna tog sitt pick och pack och flyttade över på heltid, en tjej hjälper filmskapare att hitta miljöer - ljuset och den karga miljön lockar. Bergmansuget finns där också.


Studenten tycker att Högskolan på ön är bäst, ölbryggaren hittade glädjen i en liten socken, en ivrig motionslöpare ser ön som helt perfekt för springrundor - det räcker med en vindoveroll på kroppen året runt. Möbelskaparna fann arbetsglädjen.
Men hur är det för andra som lockas?


"Var finns jobben" undrar en rubrik på omslaget. Det undrar många på ön också. Artikeln på insidorna ger inte heller så många svar. Vård, omsorg, skolan och offentlig sektor väntas suga in lite folk. Kockar, lastbilsmekaniker och apotekare har också en framtid.
Cementindustrin också - om de får lov att bryta kalksten i den känsliga miljön. Just nu permitterar de i väntan på tillstånd.
Det finns 7500 företag i olika branscher på ön så även där krävs folk med jobbidéer.


Magasinet är snyggt och lättläst med kortare artiklar. Behändigt format i ett lite klippt A4. På de mindre notiserna med typsnittet sanseriffer hade jag gärna sett lite mera kraft. Och topprubriken på omslaget - Platsletare - har en svårläst stil.
GotlandsMAGASINET har gjort en fin omgörning från ett litet klippt kvällstidningsformat till dagens magasin.
Det har gett en nominering till Publishingpriset i kategorin Medborgartidningar. Fram till vinnarplatsen nådde dock inte magasinet.


Magasinet lyckas bra med att hålla drömmar vid liv. För den som söker andra utmaningar så tar det 5,5 dagar att gå runt öns 800 km långa kust.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar