måndag 24 november 2014

För nördar och spanare med kikare


Min sommargranne är fågelvän. I ett stort fågelhus utomhus springer vaktlar på marken och flera olika färggranna fåglar flyger högre upp.
Vid mitt fågelbord samlas ibland talgoxar, gråsparvar, koltrastar och flera andra.
Fågelvännen är en tidning som då kanske kan passa. 36 sidor utgiven av Sveriges ornitologiska förening.


I den här tidningen är bredden större än vid mitt fågelbord.
Nattskärran är en mystisk fågel som jag nog aldrig får se. Den påminner om en falk eller gök när de glider fram.
Tretåig mås är en annan sällsynt fågel. En av de få kolonier som finns i Sverige ligger på en ö i Halland.


Skogsugglor har haft ett bra år. Mer risigt är det för fjällgäss. Bara ett 40-tal sågs häcka under 2014. Orsaken till att de försvinner är att människor förstör för deras miljö. En aggressiv örn utpekas också. Den tog sju gäss under 2012 och störde mycket av återväxten. Nya unga gäss föds nu upp på speciella platser.


Skogsbranden i Västmanland i somras kan också ha slagit hårt mot fågellivet. Alla hann kanske inte fly när elden kom, ungar kan ha funnits kvar i bon. Naturen återställs snart och det kan gynna fåglarna.


Ovanliga fåglar väcker människors nyfikenhet - och de kan skapa dramatik också.
Över 2 200 personer samlades under en vecka på söder i Stockholm för att titta på en pilgrimsfalk.
Det är inte bara fåglar i Sverige det hålls koll på. Riksmuseet åkte till en ö i Grekland och ringmärkte fåglar som passerade här på sina flyttvägar.Det här är bara en del av kunskaperna som Fågelvännen lär ut.
Jag kan också hjälpa fåglarna i min egen trädgård. Skyddande buskar är bra, helst placerade tätt i grupp och inte på rad. Gråsparven som försvunnit kraftigt på senare år, gillar den miljön.

Fågelvännen är stram i formen. Två eller tre textspalter per sida, många mindre bilder av fåglar. En eller två rubriker i raka rader. Det gör inte tidningen särskilt flyhänt.
Den skulle kunna göra ett stort lyft med en attraktivare form, en slagkraftigare förstasida, ett annat namn eller bättre logo på Fågelvännen. Då hade tidningen kunnat fånga lite fler läsare och lösnummerköpare.Nu är det säkert ett intressant organ för Sveriges ornitologiska förening och de personer som känns igen med en kikare hängande runt halsen. En kvinna som var på jakt efter en man men inte tänkt så mycket på fåglar, gav sig ut på en nattvandring för att spana efter ugglor. Och där hittade hon mannen - och nörden - med en kikare runt halsen. De blev ett par och hon fågelskådare.


Annonsmarknaden är ganska självklar - och ensidig: kikare! På sju helsidor försöker olika företag övertyga om att deras kikare är bäst för att spana in något i skyn.
Som bonus följer det med en extra 40-sidig tidning med fågelresor till all världens hörn under 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar