tisdag 13 augusti 2013

"Tidningsdesign är driven till ruinens brant"

I går framförde jag en hel del kritik om svårlästa sidor i Malmöfestivalens programtidning. Vissa sidor bedömde jag som oläsliga och rent allmänt att typsnittet var i minsta laget.
Programtidningen är gjord av redaktionskollektivet Snask.


Fredrik Öst, kreativ ledare på Snask svarade då på min kritik.
Fredrik har flera andra intressant synpunkter på tidningar och dess form och innehåll:


"- När vi producerar tidningar, även Malmöfestivalens
Fredrik Öst
tidning, tänker vi på en hel del! Vilket innehåll intresserar läsaren?
Vilket innehåll behövs lyftas upp? Vilken formgivning balanserar läsbarhet med visuellt tilldragande typografi? Vilken mängd information gynnar kulturen och antal besök på festivalen utan att vara för lite?

- I en värld där kvällspressen spyr ut budskap utan eftertanke och de gamla drakarna krisar ur, en efter en, står vi gärna för en tidningsdesign som står ut. En tidning som vunnit priser och fått spridning över hela världen för sin formgivning. Det som du uppfattar som skriande känner vi är snarare en vässning av Guds nåde. Det som i dina ögon är helt ofattbart är för oss den diametrala motsatsen. Vi är inga och strävar inte efter att vara typografin och läsbarhetens rättshaverister.
Oläsligt i festivaltidningen? Extremt liten vit text.

- Det mediala kåteriet har drivit dagens tidnings-
design till ruinens brant. Det är i dags- såväl som kvällspressen som det sker grava typografiska och visuella fel. År 2013 ser de prominenta designskolorna hjälplöst på när deras elever tar examen med en Antidesign-estetik i ådrorna. En jävla dynga enligt vissa men en nödvändig provokation och naturlig händelse menar andra.
- Vi är inga despoter men vi står gärna på alla kajer och slår ett slag för estetik och typografi i modern tid. Devalveringen av ordet "oläslig" är för oss fullständig när den nämns om Malmöfestivalens tidning i år. Ordet betyder ingenting om man inte sätter det i relation till något.


- Vi uppskattar din uppriktighet och det är var och gemene mans förbannade rätt att få tycka till och kritisera. Där står vi på din sida som förfäktare av god formgivning inom tidningsbranschen."

3 kommentarer:

  1. Vilket flum av Fredrik Öst. Snacka kan han men det är bara betydelselösa ord. Att läsa en tidning är att göra den betydelsefull och förstå innehållet. Att läsa Malmöfestivalens tidning gör bara ont när man inte kan läsa den.

    SvaraRadera
  2. Tycker att det iblnd kan vara ansträngande att läsa vit text mot svart bakgrund. Men att kalla det för oläsligt känns väldigt överdrivet. Tycker det Fredrik Öst säger är lite som det ser ut idag. All journalistik som läggs mer än 2 min på orkar folk inte läsa. Så att säga att innehållet inte spelar någon roll är fånigt.

    SvaraRadera
  3. Svårbalanserat! Förstår en del av kritiken men även förklaringen. Alla tidningar kan helt enkelt inte vara anpassade till synskadade, även om jag själv fått det påpekandet när jag just la vit text på svart bild. Men tänk! Vilken uppmärksamhet trycksaken fått just pga detta, kanske värt att tänka på...

    SvaraRadera