måndag 3 september 2012

Biltidningar blir för lika varandra
Ingen
motortidning utan duell mellan två bilar.
Två motortidningar blir duellen här.
Teknikens värld mot Allt om bilar.

Teknikens värld är den klassiska biltidningen. Nyligen gjorde den en förändring av logon. Infällt i den nya ligger i liten stil tillägget ALLT OM BILEN. Insidorna är sig lika sedan förut.
Allt om bilar är Expressens motorbilaga.

Förut var det ett öppet samarbete med motor och bilar i Expressens huvudtidning. När Allt om bilar kom som specialtidning blev det en märklig konkurrens inom Bonniers med två likadana tidningar.

Bilder: Bilarna ger intryck att komma med fart med suddig bakgrund och vägbana. Bilens grill ska nästan slå emot läsaren. Rubriken ligger på snedden för att öka fartintrycket, mest i Teknikens värld. Kraftfullt och fångar ögat, men blir lätt lite ensidigt utan variationer.

Nybilstest:
Teknikens värld är matigare, har fler sidor med massor av teknik, siffror, diagram och teckningar. För den inbitne nörden. Allt om bilar gör det enklare och lättare att ta till sig med omdömen i punkter som motor, säkerhet, komfort och getingar som betyg. Det blir lätt ett vimmel av getingar, värre än sommarens attacker.


Beg-testet: Allt om bilar letar upp en Renault och en VW Passat, båda från 2004. Korta punkter med plus, minus och vad man ska se upp med.
Teknikens värld nöjer sig med en Volvo XC60 med samma granskningspunkter och även priser på reservdelar och servicekostnader. Dessutom lista över alla beg-bilpriser.


Veteranen: Fransk charm med Peugeot i tre varianter och fina bilder ger ett kraftigt intryck i Teknikens värld.
En liten röd sportbil och en snygg blondin - två sakar som ofta hör ihop. Allt om bilar slår samman det med en Fiat X1/9.

Layouten: Titta på de olika uppslagen här. Utan att kolla logon är det ingen större skillnad på insidornas utseende för en ”vanlig” läsare. Bilder, rubriker, textplacering - mycket blir lika som bär.
En vinnare bör ha en profil och särprägel, något som den andra inte har.

vem är då bäst i duellen?
Jag tror att Allt om bilar stjäl många spontanköpare från Teknikens värld. Ett lägre pris och placering direkt vid kassan avgör. Men den som letar i den överfyllda tidningshyllan och betalar mer får matigare läsning.
Teknikens värld kostar 59 kr per nummer 26 gånger om året. Allt om bild tar 29 kronor och med 12 nummer om året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar