måndag 7 maj 2018

En pigg senior som inte tänker trappa ner

 
Seniorer läser tidningar. Papperstidningar ska vara glada för det – här finns den trygga läsekretsen.
Seniorer har också en egen tidning – Senioren - medlemstidning för SPF seniorerna.
Med Kristina Adolfsson  (nedan t h) har tidningen en ny chefredaktör. Kristina ligger själv i senioråldern, men har ingen tanke på att trappa ner.
- Nix! säger hon kortfattat.

Pappers-
tidningar har det tufft när alltfler läsare går över till digitalt. Även seniorer börja kolla i datorn och mobilen.
- Vi har en väldigt bra sajt, senioren.se med cirka 74 000 sidvisningar i veckan, säger Kristina.
- Vi har även ett nyhetsbrev som mailas ut till de vi har mailadress till (110 000) mellan tidningsutgivningarna som vi får goda reaktioner på. Vi har även ett konto på Facebook med runt 22 000 besökare i vecka. Vi finns även på Instagram och twitter, men har inte lika stor aktivitet där.
En bra början, men pappret släpper inte seniorerna.
- Tidningen är väldigt populär bland våra läsare. De vill ha den oftare än de får den.
Upplagan är kring 209 000 ex med nio nummer per år. Läsarna finns i hela landet.
Flest i seniornivån är 40- och 50-talister. De kommer om några år att fylla på den grupp som växer mest – 80+.
En föryngring sker med nya läsare till Senioren. 60-talister står på tur och de har en annan syn på saker och ting än generationerna före.
- Jag tror fullt och fast att ett bra innehåll är ålderslöst, säger Kristina.


Den största gruppen - 40- och 50-talister - kämpar på, vill hänga med och vara ”evigt unga”. Lite belyses i senaste numret med ärrade Börje Salming – född -51 - som omslagspojke. Tränar gör han fortfarande för att hålla sig frisk och drömmer om nya äventyr, som att vandra på kinesiska muren och cykla i Italien.
Träning är en viktig del för seniorer. Nio av tio i gruppen 55+ motionerar regelbundet, kring var fjärde dag, enligt en undersökning. Ofta promenader, men också cykling, styrke- och gruppträning.
Kristina Adolfsson inledde också sin första timme på Senioren genom att vara med i ett gympass med tidningens må-bra expert. Styrketräning i olika varianter, bland annat den klassiska planken och musik på hög nivå.
- Jag hade en så fruktansvärd träningsvärk i över en vecka att det var en plåga att sätta sig ner och klappa katten.
Senioren som tidning har dock ett lugn i tempo och form. Jag har tidigare gått igenom den. Snygg form som fångar ögat, klara rubriker, bra bilder och text, med lite större grad, i block, utan att något är klumpigt och stramt. En klassisk och tidlös stil.
Den håller fortfarande.

Kristina Adolfsson kommer närmast från På jobbet, Arbets-för-
medlingens interna tidning. Där är stilen helt annorlunda. Ung, lite tjejig med rosa färger, pilar och plattor. Mest handlar det om jobbet och medarbetarna, men även mat och ibland lite mode. En ovanlig stil för att komma från en myndighet.
- Formen är a & o. Det sätter hela känslan, hur man tar till sig tidningen. Är inte formen bra kämpar man i uppförsbacke.

Medievärlden kan vara tuff och slitsam.
I sitt första jobb var Kristina inom psykiatrin med många olika personligheter. ”Alla med distinkta lynnen där man fick vara redo för allt”.
*Det låter som en stor tidningsredaktion. Har du haft något nytta av de tidiga erfarenheterna?
- Haha, nej inte direkt. Men jag har haft nytta av att jag har träffat väldigt många människor från många olika bakgrunder.
*Vad har du för råd till yngre som vill jobba med medier?
- Att bara ge sig i kast med det. Trägen vinner. Och försök att ha din unika röst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar