måndag 28 maj 2018

Glassigt om finare saker på nätet

Auktionssommaren är här.
På bondgårdar, antikmässor, samlarmarknader, loppisar, bakluckor…
Första, andra…
Men mycket har flyttat över till nätet. Blocket är för ”vanligt folk” och vardagsprylar.
Finare gods säljs under olika digitala plattformar.
auctionet.com är en av dem.
De ger även ut ett eget magasin. Den ramlade ur en morgontidning häromdagen. Det brukar göra det, olika magasin från företag. En del är bra, andra dåligt gjorda. En del blir lästa, andra åker direkt till returpapper.
auctionet.com är en av de finare gjorde. Precis som att de säljer finare gods på nätet.
Formatet är ett A4 som klippts lite höjden och fått några millimeter till på bredden.
Glänsande omslag, grafiska signaler från en ”riktig” tidning.
Jag är inte helt förtjust i logon auctionet.com. Typsnittet är svårläst i sin handskrivna, kursiva variant. Läsaren får inte direkt en signal om vad det är.

Sett på bilden kan den väcka nyfikenhet. En leende kvinna sitter på armstödet till en soffa i ett exklusivt rum, många tavlor på väggen, signalord med ”bildskönt hem”, ”sobra färgskalor”, ”Crafoord auktioner” och ”enastående skivsamling” kan säga vad det handlar om.
36” lyser skarpt i rött, men de vita bokstäverna under försvinner i bilden.
Ett glassigt intryck och det blir det även när jag bläddrar bland insidorna. Här säljs inte direkt loppisprylar. Men fjärde sidan är en guide över sommarens loppisar och marknader i Sverige (andra bilden ovan). Norra Norrland är dock helt vitt från sådant.
En expert ger tips vägen till bästa fynden: kom tidigt, slå till, gå på magkänslan, ställ frågor, granska…

Sen tar det exklusiva över.
Greta Grossman är en ikon som skapat olika objekt som nu klubbas dyrt.
Vinylsamlaren, boende på Östermalm i Stockholm, har över 25 000 singlar, bland andra variant av BeatlesThe White Album”, där originalet sålts för 6,9 miljoner kronor (ovan). En vd för en fotografagentur öppnar sitt hem. Sobert och genomgående grå väggar med exklusiva foton inom svarta ramar (sista bilden). Möbelstudenter i Jönköping har tolkat Ingmar Bergman i olika möbler (nedan).
Olika auktionshus berättar om sina verksamheter; Garpenhus Auktioner i Malmö, RA Auktionsverket i Norrköping och Crafoord Auktioner i Lund. Bilder visar exklusiva möbler och miljöer.


olika sidor med visas många designstilar. Lena Gullberg med sin allmogestil och Ernst Billgrens klassiska retro (t h). Experter tipsar och ger råd och i antikduellen går en programledare och en inredare en match.

Grafiskt är magasinet snyggt. Vissa signaler känns igen från andra tidningar. Texten är fullt läsbar, men jag vill gå upp en grad i storlek. Det griper ögat bättre. Vissa spalter är breda och skulle bli lättare att läsa om de gjordes smalare. Typsnittet seriffer, som finns på vissa ställen, är som alltid för blek och behöver mera svärta.
Rubrikstilen har också lite exklusivt över sig, men blir lite svår för ögat när delar av bokstäverna bara är en tunn linje som lätt försvinner.
Den här typen av tidningar blir vanliga som bilagor i de stora morgontidningar.
auctionet.com fångar säkert in sina läsare i den grupp som gillar design och exklusiva möbler som går på auktioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar